Nyhet

Nobelpristagare i SS

När Nobelpristagaren Günter Grass var 17 år, i andra världskrigets slutskede, var han medlem i nazistiska Waffen SS. Det avslöjas i författarens självbiografi som släpptes i veckan. Hans motiv var alls inte antisemitiska, menar han i tidnings- och teveintervjuer. Istället handlade det om nazistpartiets förföriska propaganda och en chans att komma hemifrån.

Att Grass tigit om tiden i SS i sextio år, medan han gjort starka ställningstaganden och kritiserat det tyska nazistiska förflutna har väckt starka känslor. Tyska kristdemokrater har bland annat menat att Nobelpriset i litteratur, som tilldelades Grass 1999 för att han ”i muntert svarta fabler har tecknat historiens glömda ansikte”, borde krävas tillbaka. Men så går det inte till, har Nobelstiftelsens vd meddelat. Däremot ser det ut som att Grass kommer att bli fråntagen sitt hedersmedborgarskap i hemstaden Gdansk (dåvarande Danzig).

Självbiografin ser emellertid ut att bli en riktig storsäljare.

Ella Andrén

Publicerad: 2006-08-20 13:01 / Uppdaterad: 2010-01-06 18:10

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?