Recension

: Lördag
Lördag Ian McEwan
2006
Ordfront
9/10

Inre och yttre operationer

Utgiven 2006
ISBN 9170372454
Sidor 317
Orginaltitel Saturday
Översättare Maria Ekman
Först utgiven 2005

Om författaren

IanMcEwan
Fotograf: Annalena McAfee

Ian McEwan är född 1948 och debuterade 1976 med novellsamlingen First Love, Last Rites . Sedan dess har han skrivit ett flertal novellsamlingar och romaner. 1998 fick han Bookerpriset för Amsterdam 1998. Romanen Försoning filmatiserades 2007 med bland annat Keira Knightley och Vanessa Redgrave i rollerna och nominerades till sju Oscars.

Ian McEwan – författarens hemsida.

Sök efter boken

Det börjar med ett för tidigt uppvaknande där hjärnkirurgen Henry Perowne under natten den 15 februari 2003 blir vittne till hur ett brinnande plan störtar in mot London. Är det ett attentat? Finns det en koran ombord? Eller är det ett dramatiskt motorhaveri som tvingar ner flygplanet? Ian McEwans roman Lördag handlar framför allt om den rädsla som följt i spåren av terrorattentaten mot USA den 11 september 2001 för individer såväl som för hela samhällen. Romanen handlar också om västvärldens balansgång mellan ansvarstagande och maktutövning efter attentaten. Där ”Knepet, nyckeln till människans framgång och dominans, är som alltid att vara selektiv när man visar förbarmande.”

Inför författandet av Lördag spenderade McEwan två år vid National Hospital for Neurology and Neurosurgery i London och händelseförloppet i Lördag, som utspelar sig under en enda dag, behandlar i mycket kirurg Perownes reflektioner kring den egna professionen. Tumörer ska upptäckas och avlägsnas. Blodflöden ska stillas. Allt detta i den mänskliga hjärnan vars verksamhet inte ens forskarna har kartlagt fullt ut. Operationer i okänt territorium.

Med antidemonstrationer inför det stundande kriget mot Irak i bakgrunden blir Perownes resonemang kring egna beslut och operationer som kirurg en indirekt bild av problematiken med den dåvarande regimen i Irak och hur den kan behandlas. En god avsikt (åtminstone ur ett västerländskt perspektiv) ställs mot en osäker utgång: Törs vi attackera och antagligen avsätta en regim utan att ha full förståelse för konsekvenserna? Intentionsetik ställs mot konsekvensetik.

Det stora värdet i Lördag finns i McEwans förmåga att fånga den orolighet som finns i västvärldens alltmer övervakade samhälle och överföra den till ett mer tillgängligt individplan. Den familjemiddag som Perowne förbereder under stora delar av lördagen skapar en tydlig bild av splittring än idag präglar västvärlden om hur situationen i framför allt Irak bör hanteras. Skickligt lyckas McEwan också lyfta in och resonera kring mer aggressiva ”öga för öga”-attityder som frodats i attentatens direkta efterdyningar. Han skapar utifrån en enda engelsk familj en bild av precis hur oförutsägbart och kolossalt avancerat världens alla samhällen kan vara, hur många faktorer som kan påverka ett händelseförlopp och vilka konsekvenser som kan uppstå. Trött på ansvaret någonstans i runt middagstid i romanen konstaterar Perowne:

i varje ögonblick, biljoners biljoner möjliga framtider; den rena slumpens och naturlagarnas kräsna val framstod som frihet från en dyster guds intrigerande

Men vid kvällstid har McEwan övertygat sin hjärnkirurg att fortsätta sina operationer – att våga ta ansvar även om konsekvenserna aldrig helt kan överblickas.

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2006-07-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-06 17:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2100

5 kommentarer

Fantastisk bok

- Oregistrerad 2006-07-20 18:39
 

Jag ger den 9/10 sömnpiller. Jag har nog aldrig haft så lätt att somna som när jag tragglade mig igenom detta bok om en medelålders, nojig och välbeställd hjärnkirurg

Claes Oregistrerad 2006-07-20 21:41
 

Läsvärd, om än lite långrandig. Den stora förtjänsten i det lilla planet tycker jag. Perownes filosoferanden om livet i allmänhet, om relationer osv. Den symbolik som förmodligen finns inlagd känns däremot misslyckad, inte minst med tanke på att vi nu sitter med facit i hand. Jag vet inte ifall avsikten med Perownes sista handlingar och tankar runt Baxter ska försöka spegla Irakkonfliken. I så fall stinker den biten!

Ignatius Oregistrerad 2006-11-30 12:25
 

underbar bok. stream of conciousness utan att vara joyce-pretto. mcewan är europas bästa författare.

janne Oregistrerad 2007-07-23 20:17
 

bra skrivet .. dock mycket tråkig. Hetta är ljusår bättre.

johan Oregistrerad 2011-06-14 11:21
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?