Recension

: Extra ordinär
Extra ordinär Hisako Ichiki och Takao Umehara
2005
Svenska förlaget
6/10

Distanserat om form och funktion

Utgiven 2005
ISBN 9177387082
Sidor 136
Översättare Lena Albihn

Om författaren

Hisako Ichiki (Los Angeles) och Takao Umehara (New York)är ledare för designfirman ChakoTaco. De sysslar med bland annat kreativ konsultverksamhet, grafisk design och produkt- och platsformgivning, enligt deras svenska förlag.

Sök efter boken

Denna tingest är en nesa för alla design- och formfetischister och en löjligt rolig bagatell för lekmannen. Med mottot ”Ordboken definierar, men det är du som skapar” radar författarna upp bilder på vardagsföremål följt av två alternativa användningsområden. Ett par glasögon blir en cigaretthållare och ett stöd som håller ihop stående böcker. En kjol blir bärkasse för smutstvätt och skyddande cape för kund hos frisör. En bit tofu blir pennställ och svalkande ögonkudde för den trötte. För att inte nämna att ett 1,5 volts batteri i BH:n gör bysten större och att b-kupan ger söndagsmiddans puddingefterrätt den perfekta formen.

Författarna vill inspirera och få oss att bli mer kreativa. Att se det knäppa användningsområdet i en sak, och att det bara är knäppt så länge det inte har upptäckts av fler än dig själv. Kollektivet bestämmer vad som är rätt och inne. Författarna utmanar och klär av vår tids ideal och höga prestige kring konstnärlig formgivning, design, funktion och form. Det finns ju trots allt människor som betraktar formgivare som något slags moderna halvgudar som kan göra vår vardag lycklig bara genom sina gudomliga prylar. För vad är Designtorget annat än ett förhärligande och förvandlande av det knäppa till det kreativa? Vi verkar vara eniga om det.

Hade boken gjorts av Killinggänget eller Filip Hammar och Fredrik Wikingsson hade den fått mer uppmärksamhet. Men författarna varken representerar eller skämtar med den rena svenska designen och krav på funktionalitet, vilket kanske förklarar det smått förvirrade mottagandet. Men också för att boken ifrågasätter hela trenden och alla som har förstått att förstå formens och funktionens gyllene symbios som har till syfte att rena våra själar. Det här är kort och gott en smart korkad liten bok, som bara blir ännu roligare av sin seriöst torra framtoning. Och den är, vilket jag måste betona med eftertryck, inte ironisk. Läs den, rök upp den eller använd den som herbarium för dina vinterrankor.

David Enemar

Publicerad: 2006-01-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-11 19:27

Kategori: Recension | Recension: #1892

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?