Gästrecension

: Smaka på Småland
Smaka på Småland Stina Algotson
2003
Libris
8/10

Svensk kokbok som soffbordsbok

Utgiven 2003
ISBN 9188238423
Medförfattare Peter Gerdehag och Lenamarie Wikström

Gästinformation

Patrik Landell, kock och student vid Restauranghögskolan i Grythyttan med belgiskt ursprung och vet därmed på sekunden när det är dags att vända pannkakan, vilket han gärna visar på Grythyttans Gästgivaregård.

Sök efter boken

Från Västervik till Markaryd och från Torsås till Jönköping finner vi, som Småland antyder, en mängd små länder. Varje land med sin egen identitet och egenhet gentemot sina grannar, som grundar sig i det rika landskap som smålänningarna lärt sig nyttja.

Boken viker ut sig med historiska anekdoter och historier om gårdslivet runt nejden, blandat med natursköna bilder där ljuset ger den där lilla extra svenska känslan. Denna något annorlunda kokbok presenterar traditionella rätter som enkelt bereds, tillsammans med vackra bilder, från de enklaste boningar till gods och herresäten, finns även ett lod (fyra qvintiner, 1/32 skålpund) historia.

Läsaren ges en inblick i landskapet med dess seder och bruk. Här beskrivs pigornas arbete och fruns roll i det småländska samhället. Läsaren kommer i kontakt med personer som likt Maria brygger maltdricka på torsdagar i brygghuset över öppen eld. Författarna berättar om stora bröllop då bondens systerdotter gifte sig med en bonde i Tokeryd och att de firade i brudens hem, Norrgård i Ölmestads socken.

Vardagsrätter som kroppkakor, raggmunkar och bondpudding, följs av kalasmat och kaffebröd. Samtliga rätter har fullständiga recept som är mycket enkla och överskådliga. Författarna har hittat menyer som använts under högtidsdagar som bröllop, midsommar och jul. Underhållande för läsaren är att vissa av recepten har årtal och ortsursprung markerat.

Jag rekommenderar varmt Smaka på Småland till personer som önskar vidare insikt i husmanskost och dess historiska bakgrund. Jag kan tänka mig att personer från Småland kommer att uppskatta den, eftersom mycket kan förknippas med läsarens egna kulinariska upplevelser.

Patric Landell

Publicerad: 2005-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 14:41

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #1696

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?