Recension

: Blondiner. Makt och myt genom tiderna
Blondiner. Makt och myt genom tiderna Joanna Pitman
2005
Historiska Media
1/10

En blåst bok

Utgiven 2005
ISBN 9185057576
Sidor 280
Orginaltitel On Blondes
Översättare Sofia von Malmborg
Först utgiven 2003

Om författaren

Fotograf: Bryan Wharton

Joanna Pitman är född 1963 och bosatt i London. Hon har studerat japanska vid Cambridge University och var Times Tokyokorrespondent 1990-94. Numera hör hon till kulturredaktionen, där hon framför allt skriver om fotografi. I bokform debuterade hon 2003 med ”On Blondes”.

Joanna Pitman – Mer om författaren hos hennes engelska förlag, Bloomsbury.

Sök efter boken

Det lär vara inne med historia. Förutom en ansenlig bunt förvånansvärt klassiska ”kungar och krig”-skildringar har det de senaste åren getts ut en hel del mikrohistoria. Bra mikrohistoria kan ur ett nytt perspektiv sammanfatta otroligt mycket genom ett litet fenomen. Dålig däremot blir enbart kitsch. Joanna Pitmans bok Blondiner hör tyvärr till den senare kategorin.

Underrubriken ”Makt och myt genom tiderna” låter visserligen lovande. Ett maktperspektiv hade onekligen kunnat vara givande i ett sådant här sammanhang, men ”makt” blir inte mycket mer än en accessoar. Myter finns det desto mer av. Och då pratar vi inte om någon analytisk granskning av vad som ligger bakom dem. Författaren för dem helt enkelt bara glatt vidare. Anekdoter, name dropping, biologistiskt dravel och svulstiga adjektiv är det gott om. Källkritik och djup lyser däremot med sin frånvaro.

Trots en del onyanserat förakt för fåfänga och dumma blondiner är boken mest av allt en hyllning till det blonda håret – falskt som äkta. Blondiner har, som det heter, roligare. De får mer uppmärksamhet och makt; de är snyggare, sexigare och mer framgångsrika. Att köpa sig blont hår är, enligt författaren, att köpa sig ”inte bara glamour utan också en gnutta självkänsla och värdighet”.

Redan efter inledningen börjar jag vrida och vända på boken för att hitta den lilla markering som avslöjar att den i själva verket är en reklambroschyr för någon blekmedels- eller hårfärgsproducent. Jag har inte hittat den än, men är övertygad om att den finns där någonstans.

Att boken dessutom trots sitt kronologiska upplägg – även om till exempel större delen av medeltiden sammanfattas på två rader med orden ”grumlig blandning av stråtröveri, vidskeplighet och pest” – framstår som rörig beror framför allt på att anekdotstaplandet är så ytligt och dåligt sammanhållet. Billig retorik – allra mest påtaglig i de delar som handlar om den ariska idén – gör historien till spektakulär och fullkomligt obegriplig freak show.

Ibland undrar jag om författaren ens brytt sig om att läsa igenom texten. Då hade hon kanske i sina extrema förenklingar och sin hoppiga nonchalans åtminstone kunnat undvika rena logiska felslut. Nu konstaterar hon på en sida att Hollywood var genomrasistiskt och antisemitiskt och på nästa att det styrdes av judiska mansgrisar. Hon kopplar samman kvinnliga maktpersoners fall med en fåfänga som vad jag kan begripa inte har något med saken att göra, och menar att rasismen kom till USA som en modefluga i slutet av 1800-talet. Man kan ju fråga sig vad hon i så fall vill kalla den människosyn som gjorde slaveriet möjligt? Och i samma sammanhang: ”Närvaron av många svarta, indianer och mexikaner gjorde också att de vita amerikanerna var öppna för tankar om rasernas olika värde.” Som om det är blotta närvaron av människor med annan etnicitet som är roten till rasistiska idéer, och inte till exempel behovet att rättfärdiga ekonomiska orättvisor.

Vad som hade kunnat bli ett intressant ämne är vilka bisarra plågor kvinnor genom alla tider utsatt sig för – och varför? Varför har vi ett behov av att skapa skönhetsideal som är så fullkomligt orealistiska och inte sällan hälsovådliga? Nu tror jag i och för sig inte att en författare som uppfattar feminism som L’Orèals slogan ”Because I’m Worth It” är den rätta att svara på sådana frågor.

Dessutom känns det som om Pitman i sin blonda fetischism faktiskt övertolkar sitt material. Diverse citat som hon uppfattar som ljust hår skulle lika gärna kunna gälla glans och lyster. I alla fall jag har aldrig förknippat till exempel Elizabeth I eller Kleopatra med blont hår. Och kopplingen mellan hårfärg och livsverk är möjligen inte så enkel och entydlig som Pitman föreställer sig. Hennes bevisföring går helt enkelt ut på att ställa samman två faktorer som inte nödvändigtvis har med varandra att göra. Madonnas första skiva som blondin sålde betydligt bättre än de hon gav ut som brunett, till exempel. Det kan ju faktiskt bero på allt möjligt.

Blondiner hade möjligen funkat som coffee table-bok. En stor tjusig bok med ett överflöd av glassiga bilder. Där man lika gärna kunde strunta i att läsa texten.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2005-05-03 00:00 / Uppdaterad: 2016-09-26 12:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1617

10 kommentarer

Feminismen är vår tids böldpest.

P Oregistrerad 2005-05-03 00:34
 

gubbslem och idioter som inte förstår att feminism handlar om jämställdhet är vår tids kolera.

boba fett Oregistrerad 2005-05-03 01:18
 

Som alla som någonsin läst mina inlägg förstår, är ovanstående som påstås vara skrivet av P inte från mig. Jag är oerhört trött på detta larv att skriva saker i mitt namn.

"riktiga" P Oregistrerad 2005-05-03 06:25
 

Ja det där var barnsligt, pseudo-P. Lägg av.

hankypanky Oregistrerad 2005-05-03 07:56
 

Återigen en mycket bra recension!

Helen Oregistrerad 2005-05-03 09:02
 

Jobbigt att vara som P och alltid utgå från det värsta. Och ännu jobbigare att vara blondin säkert.

Vega Oregistrerad 2005-05-03 16:46
 

Vega, jag har inte kommenterat den här recensionen – eller boken.

P Oregistrerad 2005-05-03 16:52
 

Vet jag väl.

Vega Oregistrerad 2005-05-03 17:07
 

Hoppsan. Så varför dra in mig i det hela?

P Oregistrerad 2005-05-03 17:45
 

"Varför hoppade blondinen från en skyskrapa?"
"Hon skulle testa Always med vingar."

Höhö..

hankypanky Oregistrerad 2005-05-03 18:07
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?