Gästrecension

: Tales of the Slayer, vol 1
Tales of the Slayer, vol 1 Yvonne Navarro m fl
2001
Simon & Schuster
7/10

Professionell fanfic

Utgiven 2001
ISBN 0743400453
Sidor 280
Språk engelska

Gästinformation

Lina Borg är Buffyvetare och arbetslös romantiker med storslagna förläggardrömmar. Hon är född 1971, bosatt i Göteborg och enligt egen utsago ganska snäll.

Sök efter boken

För den som inte vet kan jag berätta att Buffy the Vampire Slayer är en amerikansk TV-serie som handlar om Buffy Summers, tonårstjej och slayer. En slayer är en ung tjej som tränats att slåss mot olika ondskefulla varelser, oftast vampyrer eller demoner. Slayern besitter övernaturlig styrka, har onaturligt snabbt läkkött och en mycket kort medellivslängd. Hon är slayer på livstid, och när hon dör axlas manteln av nästa tjej i raden. ”Into every generation a slayer is born…” Vi har alltså att göra med en mäktig tradition av unga tjejer som kick ass något alldeles fantastiskt! TV-serien har blivit mycket populär, och gett upphovsmännen anledning att ge ut massor av Buffy-böcker. Här är en av dem.

Tales of the Slayer, vol 1 handlar inte om Buffy Summers, istället får vi lära känna några av de tjejer som varit slayers tidigare, från Thessily i antikens Aten till Asha i 50-talets Florida. De lever och slåss under mycket olika förhållanden, och med varierande framgång. De bekämpar vampyrer, demoner och en och annan representant för adeln. Den stora behållningen med den här boken är att det är roligt och peppande att läsa om en massa tuffa tjejer som inte tar någon skit.

Med på köpet när man läser de här berättelserna får man en alternativ och underhållande historieskrivning; vi är nog många som misstänkt att Ku Klux Klan är förklädda vampyrer – men vem hade kunnat ana att det antika Spartas krigslycka berodde på att de var varulvar? Eller att den som hetsade Frankrikes befolkning till revolution var en vampyr? Det är nyheter för mig i alla fall.

Novellerna i den här boken är skrivna av olika författare med anknytning till TV-serien Buffy eller personerna runt den. Att det är olika författare som har bidragit gör att berättelsens fokus skiftar från novell till novell. En del väljer att koncentrera sig på stridsteknik, en del på välkända historiska händelser, en del på slayerns känslor. Att man får olika vinklar belysta borde vara en styrka i boken, men den styrkan går tyvärr förlorad på grund av den ganska låga litterära kvaliteten. De flesta av novellerna i boken känns slarvigt och hastigt skrivna, vilket är förvånande eftersom de är skrivna av yrkesförfattare som borde kunna göra bättre ifrån sig. Det är inte för det vackra språket eller den konstnärliga utformningen man läser den här boken.

Trots det språkliga är det här mycket rolig läsning för oss redan frälsta. Ni andra rekommenderas att se TV-serien till att börja med.

Marknaden är ju översvämmad av produkter knutna till TV-serier och filmer, och det finns hur mycket Buffy-prylar som helst att slänga bort sina slantar på, från actionfigurer till kylskåpsmagneter, förutom alla böckerna. I den stora floden av skräp står sig Tales of the Slayer, vol 1 mycket bra. Det är spännande och underhållande originalberättelser. Om än inte Nobelpris-material. Jämfört med andra böcker i genren får Tales of the Slayer, vol 1 betyget 7.

Lina Borg

Publicerad: 2005-03-12 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-07 02:34

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1555

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?