Recension

: Tjuvarnas marknad
Tjuvarnas marknad Jan Guillou
2004
Pirat
5/10

Coq au vin

Utgiven 2004
Sidor 388

Om författaren

Fotograf: Ulla Montan

Jan Guillou är en av landets mest lästa författare. Han är sedan länge även kolumnist. En av hans mest kända insatser som journalist är avslöjandet av den sk IB-affären. På författarsidan slog han genom med Ondskan, fick stora framgångar med Hamiltonböckerna och gjorde om bravurnumret med Arn-sviten.

Dandy är den andra delen i Jan Guillous romansvit om Det stora århundradet.

Piratförlaget – Jan hos förlaget.

Sök efter boken

Gläden Eder, I Sveas och Götas barn, ity hövding Jan haver återvänt från korstågen att upplysa om Eder samtid och de spörsmål som beröra Eder alla…

…eller nåt. Arn är nedskottad och blicken vänd mot aktuellare bovar och banditer. Att det är som sådana han ser Lars Ramqvist mfl behöver man inte tvivla på, det står ju redan i titeln. Tjuvarnas marknad och en bild på Strandvägen – hej subtilitet. Att Guillou gillar att gissla överheten är ju inget nytt, snarare är det nästan väl förutsägbart att han skriver en bok om svenskt näringsliv som gärna vill ligga på gränsen till det förtalsåtalbara.

Givetvis är det i botten en deckarhistoria; ett gäng Goda poliser som hellre vill lösa våldsbrott mot Vanliga medborgare anbefalls i stället att lösa en serie villainbrott riktade mot Rika familjer. Samtidigt får vi följa en Omoralisk och Löjlig styrelseordförande för ett visst försäkringsbolag i sina försök att svindla Stackars pensionärer, samt se hans Äckliga brats till barn leva rullan runt Stureplan. (Jo, stor bokstav – varför skulle jag vara mindre övertydlig än Guillou?) Men någon stor kriminalgåta är det knappast, mest en ursäkt för att få oss att skratta åt de nyrika fjantarna och uppröras över hur mycket pengar de tjänar.

Och jovisst, satiren är ibland rätt träffsäker. Något finlir är det inte fråga om, bara rejäla rundpallar telegraferade en halv rond i förväg men som ändå går in på ren envishet och jävlaranamma. Och det är inte det att måltavlorna inte förtjänar det. Men efter ett par hundra sidor märker man att Guillou kommer från ett yrke som får betalt per tecken, och jag minns varför jag aldrig gitte öppna Arnböckerna efter 10 band Hamilton: det blir tjaaatigt. Vilka bovarna är står klart från början (de är för inavlat korkade för att inte åka fast) och Guillou blir sällan fullt så rolig som han själv tror, så långa stunder blir boken bara den ena beskrivningen efter den andra av hur töntigt pamparna bär sig åt, hur verklighetsfrämmande deras liv är, sida upp och sida ner om hur skrattretande de är när de jagar och samlar vin…

"Ursäkta", avbryter vän av ordning, "men grabben på Fagerhult själv förlöjligar alltså någon för att hålla på med jakt och vinsamling?" Japp. Och nu får ni ursäkta att jag rör ihop författaren med hans verk, men han är svår att förbise och jag tror inte han skäms ett dugg över att han är betydligt mer berömd än någon bok han skrivit. Guillou gör helt enkelt lite skillnad på folk och folk här. Trots att han sätter en kvinna som huvudperson skriver han fortfarande med flanellskjortärmarna uppkavlade till bicepsen och överlägsen min. Riktiga Karlar bär sig inte åt som skurkarna i den här boken, säger han. Riktiga Karlar gillar självfallet vin och jakt – men de har alltid gjort det, de har inte lagt sig till med det nyligen för att det är inne just nu. Riktiga Karlar har visserligen pengar upp över öronen, men de får dem inte för att leda multinationella företag; de ärver pengarna eller snor dem från andra tjuvar. Riktiga Karlar åker inte till Afrika för att skjuta elefanter utan för att ta värvning i främlingslegionen. Och Starka Kvinnor faller givetvis pladask för såna Riktiga Karlar. Hmmm.

Nåja. Boken bör väl egentligen – även om det inte är helt lätt – tas på sina egna villkor. Och visst är den underhållande, som satir både på vårt samhälle och sin egen författare. Han sparkar in öppna dörrar i parti och minut – jag menar, vilken sten har ni levt under om ni inte visste att styrelseproffs roffar åt sig och att Stureplansbrats har bakåtslickat hår? – men han gör det åtminstone med lite schwung. Om man sedan vill tro att Skandiachefen indirekt är ansvarig för ett visst uppmärksammat mord förra året så står det väl var och en fritt…

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2004-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-25 10:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1404

10 kommentarer

Hehe. He is a space cadet, but he is OUR space cadet.

Självinsikt har väl aldrig varit JG:s starka sida, och han är fåfäng så det stänker om det. Bra och schwungfull recension, BW!

P Oregistrerad 2004-11-04 06:57
 

Visst. Birger Brosa, Knut Eriksson, Erik Knutsson, Erik Eriksson, Sverker Karlsson, Karl Sverkersson, Magnus Månesköld, Karl den döve, Ulf Fasi och Birger Jarl har aldrig funnits. Sen får Björn Waller säga vad han vill.

Våren Oregistrerad 2004-11-04 21:25
 

Våren: Vad jag kan se skrev jag ordagrant "Till skillnad från Arn" – alltså personen Arn Magnusson – inte "Till skillnad från varenda person i Guillous Arnböcker". Har jag fel?

Björn Waller Redaktionen 2004-11-04 23:09
 

Ursäkta en irrelevant teknikfråga, men kan vi vanliga dödliga också använda kursiv text i kommentarerna (som i Björns inlägg)?
Måste testa lite:
<i>test</i>

Pontus Oregistrerad 2004-11-05 09:48
 

Ursäkta, jag måste ha fått tunnelseende, men jag hittar inget "till skillnad från…" . Bara "Arn är nedskottad".

Märkligt att folk tror att Arn faktiskt har funnits. Och blir ledsna när de får veta att det inte är sant.

P Oregistrerad 2004-11-05 16:37
 

Ah! Nu ser jag. Bonusinformationen! Och det står faktiskt bara Arn där.

P Oregistrerad 2004-11-05 16:57
 

Fråga kolon. Är Pontus och P samma person?

åäö Oregistrerad 2004-11-05 20:43
 

Nej. Jag är bara latare.

P Oregistrerad 2004-11-05 21:28
 

Det hade varit mer intressant om Björn stannat vid en recension av boken och inte av författaren, på det sättet känns det som om Björn själv har en rejäl fläskkotletts frisyr och svinrika päron. Kan förstå att det känns konstigt att få ett par "rejäla rundpallar" i form av en skönlitterär bok.

Peter Oregistrerad 2005-11-09 12:07
 

men tagga ner för fan , bökker är till för att… ja ha kul när man läser dom , man behöver inte snacka massa skit med tråkig ton.
kom igen björna =)

riskard Oregistrerad 2007-06-27 15:12
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?