Recension

: Historien om Europa: Uppvaknande 1300-1600
Historien om Europa: Uppvaknande 1300-1600 Karsten Alnæs
2004
Albert Bonniers förlag
7/10

Det var här som jorden blev rund

Historia handlar inte om regentlängder, fredsfördrag och årtal; det handlar om människor av kött och blod. Det är sällan så tydligt som här. Där de flesta tjocka historieböcker väljer att koncentrera sig på något speciellt – kungar, krig och korståg – vill Alnæs ge en helhetsbild av vår världsdel under de trehundra år då…

…gamla auktoriteter faller, då kritiken vaknar, då individerna tydligt träder fram, då den religiösa känslan träder i bakgrunden. Människorna griper verkligheten i stället för den metafysiska himlen och träder fram som nya sociala individer.

Ingen liten munsbit, givetvis. Men även om de stora evergreensen – digerdöden, hundraåriga kriget, Columbus och spanska armadan – givetvis finns med så vill Alnæs också försöka berätta allt det andra. Om människorna i byar, städer och borgar, vad de åt, vad de trodde på, hur de levde, älskade, krigade, arbetade och dog. Visst får vi göra besök hos kungar och kejsare, men också hos mjölnare, målare, kurtisaner, präster, sjöfarare, hantverkare, handelsmän, väverskor, diktare, soldater… den grövste bonde är lika intressant som den pråligaste påve. Alnæs gräver fram levnadsöden, både kända och okända, som är fascinerande i sig men också används för att belysa hur och varför världen blev som den blev.

Lite synd är det att boken har ett så tydligt fokus på vissa länder – Spanien, Frankrike, England och det som idag är Italien och Tyskland. Det finns väl skäl till det; det var ju där de stora idéerna och uppfinningarna dök upp, där befolkningen kunde läsa och skriva… men det gör att resten av Europa kommer lite i skymundan och leder till några rejält krystade kopplingar, som t ex när Alnæs mot slutet knökar in Ivan den förskräcklige mitt i berättelsen om Englands uppseglande till sjömakt. Det hade varit kul att läsa lite mer om hur människor levde i Skara, Kiev, Dublin och Aten… Man blir ju vetgirig av att lära sig, inte minst som Alnæs har ett lättsamt, livligt språk som oftast är ett nöje att läsa.

Å andra sidan… hur oöverskådligt hade det inte blivit om han verkligen stoppat in allt? Redan nu är boken smått rörig, kastar oss fram och tillbaka mellan sekler och länder för att följa idéer och tankar; mer fördjupning än översikt. Lite allmänbildning inom historia kräver den nog därför så att man inte tappar bort sig i alla detaljer, men har man intresse för ämnet är detta en myllrande och färgrik bok som sällan försöker ge enkla svar utan visar upp en värld minst lika komplex som dagens. Ibland spännande, ibland småtråkig, oftast intressant – som att leva i Europa, alltså.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2004-09-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-03 19:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1349

2 kommentarer

[...] Norge läs Karsten Alnæs och hans Norska Epos ”Norges Historia” i 5 band samt ”Historien om Europa: 1300-1600 Oppvåkning” Share this:TwitterFacebookTwinglyLike this:GillaBli först att gilla denna [...]

Brobyggarna | Begeistrad och galen i böcker Oregistrerad 2011-12-28 16:59
 

[...] “Historia handlar inte om regentlängder, fredsfördrag och årtal; det handlar om människor av kött och blod. Det är sällan så tydligt som här. Där de flesta tjocka historieböcker väljer att koncentrera sig på något speciellt – kungar, krig och korståg – vill Alnæs ge en helhetsbild av vår världsdel under de trehundra år då…” Läs mer [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?