Recension

: Kukbruk
Kukbruk Manne Forssberg
2004
Wahlström & Widstrand
5/10

Kuk. Fitta. Knulla.

Utgiven 2004
ISBN 9146204857
Sidor 179
Illustratör Daniel Eskils

Om författaren

Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Manne Forssberg om sig själv: Jag föddes 1983 och har sedan några år arbetat med jämställdhetsfrågor i olika sammanhang. Skrivit artiklar, startat en samtalsgrupp, varit ute och hållit föredrag och suttit i referensgruppen till en jämställdhetsutredning. Skrivit har jag gjort länge, i alla möjliga sammanhang och i många former.

Sök efter boken

Ta en titt på rubriken.

Så långt har författaren av den här boken fattat allting rätt. Han skippar alla onödiga förvanskningar och försköningar av människans kroppsorgan och sexuella drifter. Ska man nå ut till en bestämd målgrupp, vilket alltså i det här fallet är högstadie- och gymnasiekids, så måste man tala rakt och ärligt till dem. Annars blir man snabbt synad och allt skiter sig.

Det är en svår balansgång att pricka rätt med språk, ton och budskap för en specifik målgrupp utan att bli krystad. Att vara entertainer och undervisare på samma gång är inte lätt, det har nog många lärare fått erfara. Här tycks också Manne Forssberg vara lite vilsekommen. Han brottas med ett anpassningsproblem där hans vilja att hela tiden försöka lägga sig på sina tilltänkta läsares nivå – språkligt som innehållsmässigt – gör att trovärdigheten tar en del stryk.

Ett däremot lysande drag av Forssberg är intervjuerna som han gjort med killar och tjejer i åldrarna 14-21 år. Dessa är, som han själv skriver i efterordet, autentiska och därför mycket värdefulla som en informationskanal. Många av svaren är förvånansvärt kloka och välformulerade. Särskilt som tonårsförälder har man mycket att hämta i intervjuerna för att bättre förstå sina barn. Titeln Kukbruk är därför en aningen missvisande, den vänder sig alltså inte endast till yngre killars kukgrubblerier. Till exempel farsgubbarna borde ha en del att lära av genusfrågorna och hur de ska hantera situationen om deras son kommer ut ur garderoben.

Därtill berör Forssberg viktiga punkter som menstruation, preventivmedel, könssjukdomar, porr, sexuella trakasserier, onani, samlag, orgasm, med mera. Mer småroliga och oskyldiga punkter är bland annat de om storlekens betydelse, guidade snoppturer och hångel. En del sexualrelaterad historia hittar man också i några stycken.

Även om inte Kukbruk i mina ögon är ett mästerverk vare sig som upplysningsbok eller undervisningsbok, måste jag ge den godkänt. Dess främsta målgrupp bör i alla fall läsa den. Frågan är bara om de någonsin kommer att göra det frivilligt och om det inte då återigen är dags för skolornas inköpare att öppna penningpungarna och göra slag i saken.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2004-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 14:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1292

2 kommentarer

"Kukbruk" är en bok som är passande till den efterblivna idioten mikael lehikoinen.

precis Oregistrerad 2007-07-26 16:01
 

[…] ”Ta en titt på rubriken. Så långt har författaren av den här boken fattat allting rätt. Han skippar alla onödiga förvanskningar och försköningar av människans kroppsorgan och sexuella drifter. Ska man nå ut till en bestämd målgrupp, vilket alltså i det här fallet är högstadie- och…” Läs mer […]

Tema: Sex | dagensbok.com Oregistrerad 2014-11-15 00:05
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?