Text

Medeltidsveckan 2004

medeltidsveckaVecka 32 varje år så reser hela Gotland tillbaka i tiden. Till år 1361. Det år då den danske kungen, Valdemar Atterdag kom till Gotland och stred mot de gotländska bönderna. 1361 var det år då Gotland blev danskt och var så fram till 1645.

I år är det den 21:a medeltidsveckan på Gotland och i och med det vill vi passa på att rekommendera lite medeltidsböcker för de yngre i familjen.

En bok för riktiga nördar

Christopher Gravett, Riddare (omslag)Titel: Riddare
Text: Christopher Gravett
Foto: Geoff Dann
ISBN: 9163840049
Förlag: Bonnier Carlsén
Utgiven år: 2004

-Jo, jo….det handlar ju om att vara modig, om hur man är inne i huvudet, det är det som är viktigt när man är riddare, säger riddar Botulf.

Den här boken är fullmatad. Full av allt man behöver veta om riddare.

Det här är en bok för riktiga nördar, eller så blir man det efter att ha läst ett tag.

Den här boken är för de riktigt vetgiriga. De som vill lära sig allt och lite till. Men den är ganska så komplicerad så det är en fördel om man i alla fall har fyllt tolv eller är äldre. Här kan du läsa om detaljer på rustningarna, om vapen, om allt som hör en riddare till. Bilderna är fotografier av människor i kopior av kläder och rustningar blandat med tecknade bilder från riddarnas samtid. Detta känns bra för då har man lite mer bevis för att det faktiskt var så.

Boken är inte bara en barnbok. Även om man är 32 år och arkeolog så är det en fullträff. Fängslad och fast i riddarvärlden är två ord som bra beskriver den här 32-åriga arkeologen när hon fick boken i händerna. På varje uppslag utbrister hon ”Kolla, kolla den här!” Hon blir precis som en tioårig pojke som älskar riddare.

För de som är i tioårsåldern

Lena Lidbeck Riddarnas värld (omslag)Titel: Riddarnas värld
Text: Lena Lidbeck
Teckningar: Anders Nyberg
ISBN: 9129657814
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven år: 2003

- Här har jag lärt mig allt jag kan, säger riddare Kråkfot som nyss blivit riddare i Riddarklubben.

Det är ett seriöst första intryck. Men det ser krångligare ut än vad den är. Boken är lättsam och faktiskt riktigt bra. Lärorik. Ja, visst. Man kan lära sig av allt man läser och här kan man lära sig massor. Boken är bra för de som vill lära sig mer, för de som är i tioårsåldern och är nyfikna på riddarnas värld.

Fast jag undrar om verkligen de fått lekarna rätt. Det som jag kallar för Dra Hank kallar de för Dra Kavel medan de satt namnet Dra Hank på en helt annan lek. Å andra sidan kanske det inte spelar någon roll vad leken heter utan bara att man leker.

Men när jag i slutet av boken läser om Livrustkammaren och deras verksamhet så är det så att jag hajjar till. Jag undrar. Är det Livrustkammaren som har skrivit boken eller är det en fristående författare? Det vore önskvärt med en tydligare avsändare. Hade varit skönt och lite kul att veta om Riddarklubben är med bakom kulisserna och får smygreklam i boken eller om det bara är författaren som är ett stort fan av Riddarklubben.

Pastejdofter i kungens kök

Gudrun Wessnert, Sketna Gertrud och kung Magnus kalas (omslag)Titel: Sketna Gertrud och kung Magnus kalas
Text: Gudrun Wessnert
Teckningar: Jens Ahlbom
ISBN: 9163826089
Förlag: Bonnier Carlsén
Utgiven år: 2002

- Barn i pastejtillverkningen är en härlig blandning! säger kökspigan Karna på Glimmingehus.

Tjohooo vad roligt! Mat. Mat. Mat. Å mer mat. Hungrig blir man, jättehungrig. Det brukar alltid berättas om kungar. Det är det jag oftast tänker. Att jag vill veta mer om de vanliga människorna. De som inte fått gator uppkallade efter sig eller statyer resta på torgen. Kvinnor som Sketna Gertrud och hennes ohängda barn. Kvinnor som faktiskt levde ett liv precis som alla de som historikerna anser vara viktiga. Det gör den här boken och den gör det på ett riktigt underhållande sätt.

Kungens kock blir biten av en råtta och dör. Sketna Gertrud blir damen som ska ta över kockens jobb. Ingen dum idé med tanke på att hon gör de godaste pastejerna i staden. Men det blir en del komplikationer. Om man har fyra barn som springer omkring och upptäcker världen, då kan allt hända och det är inte alltid man kan prioritera kungens kalas, till köksmästarens förtret. Mycket underhållande. Läs, skratta och låt dig följa med in i kungens kök och känn doften av pastejerna.

Inte bara hos små klåfingriga barn

Michele Longour, Riddarborgar (omslag)Titel: Riddarborgar
Text: Michèle Longour
Teckningar: Règis Faller m fl
ISBN: 912965732
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven år: 2002

- Jo, jo, det är precis som hemma, säger riddar Botulf i Visby.

Figurerna är enkla små tecknade gubbar, söta och goda som sega gubbar. Färgerna är glada och goda, de smälter i munnen och smakar sockersött. De lever ibland i en tecknad värld likt deras egen och ibland är de i en modernare, mer detaljerad värld. Det fungerar riktigt bra. Ibland kan det se konstigt ut när man blandar stilar, men inte här.

Boken väcker äventyrslustan. Inte bara hos små klåfingriga barn utan hos de flesta. Jag kan nämna medeltidsfanatiker, arkeologer och museichefer som alla fascinerats av boken och dess hemliga luckor.

Man får dra i flärpar, lyfta på flikar och fixa och dona. Det är bara så kul. Dessutom finns det en mening med att dra i flärparna. Det är inte bara kul. Man får lära sig lite samtidigt och det är nästan så att man tror att man befinner sig inne i borgen och vandrar runt.

- Den här vill jag ha, den här måste jag ha, utbrister den 32-åriga arkeologen.

Inte jättesnyggt och typiskt osvenskt

Philip Brooks, Frågor och svar om medeltidens riddare och borgar (omslag)Titel: Frågor och svar om medeltidens riddare och borgar
Text: Philip Brooks
Översättning: Anders Rolf
ISBN: 9172331208
Förlag: Valentin förlag
Utgiven år: 2004

- Den här har jag sålt många av, säger Sigrid i museibutiken.

Äntligen förstår jag varför det är så mycket fula bilder, liksom plastiga. Ta alla dina plastleksaksriddare och sätt dem i en bok och då blir det så här. Inte jättesnyggt och typiskt osvenskt. Trots det är boken ganska så rolig. Varje sida har enkel, lättförståelig text som sedan avslutas med ett par frågor som är baserade på det man precis har läst. Ytterligare en positiv grej är att pappret är så plastigt att du lätt kan äta kladdiga godisar medan du läser.

Jag vet av erfarenhet att den här boken är populär, det är den mest populära boken vi har på Kapitelhusgården i Visby. Speciellt hos de unga pojkarna. Men å andra sidan slukar de allt om riddare och jag tror att det finns betydligt bättre riddarböcker för barnen. Det handlar väl om tillgång och efterfrågan i vårt fall. Det är den enda riddarbok vi har på vårt medeltidsmuseum, än så länge.

Pedagogiskt upplagd

Will Fowler, Gamla vapen (omslag)Titel: Gamla vapen
Text: Will Fowler
Översättning: Anders Rolf
ISBN: 9172330465
Förlag: Valentin förlag
Utgiven år: 2000

Rekommenderas av alla medeltidskillar på Kapitelhusgården.

Pojkarnas dröm. Alla pojkar som sett boken har kastat sig över den och frossat i stridstekniker och vapen av alla de slag.

För mig själv är det ett problem. Jag är uppvuxen med en superpedagogisk velourpappa som är vapenvägrare. I min familj var alla vapen förbjudna (vilket var ett problem för min bror som drömde om att bli sjörövare och ha ett eget svärd). Jag kan omöjligt tycka att boken är odelat bra. Det går inte. Men visst, den historieintresserade kan ju se att boken är pedagogiskt upplagd. Varje vapen för sig så man kan se och läsa om till exempel svärdets utveckling. Dessutom är den snygg. Så visst, för den intresserade kan den här ge en hel del matnyttigt. Det är bara att sluka i sig.

Ett spännande collage

Wessnert och Blom, Germund och gnällsäcken (omslag)Titel: Germund och gnällsäcken
Text: Gudrun Wessnert och Tomas Blom
Bild: Sara Lundberg
ISBN: 9129656249
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven: 2003

- 1361! Och jag är inte med!!! Skandalöst, säger Valdemar Atterdag.

Så spännande och så fantastiskt roligt. Sagor från då som blandas med glansiga fina faktasidor. Läste om Anna och alrunan som utspelar sig i Visby 1361. Det år då Valdemar Atterdag, enligt sägnerna, brandskattar Visby. Det festliga är att historien utspelar sig under det kanske viktigast året i Visby och Gotlands historia och trots det så handlar historien knappt om slaget som stod utanför ringmuren. Det bara nämns i förbifarten. Först tyckte jag att det var märkligt, men sen så tänkte jag att jo, det hände ju faktiskt mer saker det året. Människorna levde sina liv både före och efter den 27:e juli. Befriande på något sätt.

Dessutom så är alrunan så fantastiskt spännande och vi vet så lite om den idag. Så lite besviken blir jag när det visar sig att det inte finns någon fakta om alrunan på faktauppslaget. Å andra sidan får jag lära mig en hel del annat.

Bilderna är roliga. Foton och teckningar som ett spännande collage. Verklighet och saga i ett, precis som texterna. I like a lot!

Väldigt trevligt är det med Gudruns texter, för hennes karaktärer känns igen från hennes andra böcker. Det är inget som är nödvändigt och du behöver inte ha läst hennes andra böcker. Men för oss som gjort det så blir det en extra krydda.

Rekommenderas som högläsning i familjen

Ebbe Westergren, Tillbaka till medeltiden (omslag)Titel: Tillbaka till medeltiden
Text: Ebbe Westergren
Bild: Tord Nygren
ISBN: 9163821338
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven år: 2002

- Mina elever älskar den, säger mellanstadielärare Björn i Malmö.

Trevlig. Perfekt till skolan. Trist att läsa själv kanske, men med en vuxen går det bra. Imponerande teckningar. Tänk om den hade handlat om min stad…

Författaren är ett tungt medeltidsnamn, entusiast som verkligen brinner för medeltiden och som står bakom Salvebyn i Kalmar. En by som varje medeltidsintresserad unge bör besöka.

Boken är en skönlitterär historia, men insprängt på sidorna finns faktarutor och spännande recept, spel, lekar och annat.

Den här boken rekommenderas som högläsning i familjen. Tror att det kan bli en favorit för alla familjemedlemmar.

Lisa Johansson

Publicerad: 2004-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-02 13:53

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?