Text

Olympiska spelen 2004

Olympiska spelen 2004Mellan datumen 13 och 29 i augusti månad år 2004 går de 28:e Olympiska sommarspelen av stapeln i landet där allting en gång började – Grekland. Aten står värd för ett spektakel eller en prestation av sällan skådat slag; organisatoriskt, medialt, sportsligt, politiskt osv. Hur man än ser på det är OS en smältdegel av mänsklig aktivitet, vad vi än må kalla dess uttryck. Vi på dagensbok.com har läst några böcker och funderat kring det hela.

En gång satt jag på en fest där vi kom att tala om idrott och kultur, eller rättare sagt; idrott som konst. En kille hävdade med seriös och övertygande stämma att det högsta poetiska uttryck som idrotten tagit var när Tomas Brolin bröt foten i EM-kvalet 1994. Rushen på högerkanten, blicken upp, inlägget, balansen som förloras, blicken mot målet samtidigt som foten går av, smärtan som sköljer över ansiktet. En perfekt blandning av skönhet, smärta, triumf, offer. Ett drama för sekunden.

Ett modernt OS uppfyller många kriterier för den som pläderar för likhetstecken mellan idrott och konst. En dag på friidrottsarenan är som ett fransk-klassisistiskt drama med sina hårda krav på tidens, rummet och handlingens enheter. Försök, kvarts- och semifinaler och slutligen final. Vi befinner oss där, oavsett om det är på arenans plastbänk eller i tevesoffan vi sitter. Ingen bihandling i sikte. Det är klass, naturligt, vårdat och ett genomreglerat spel inför en massiv publik som någonstans vet och accepterar att allt bara är, just det, ett spel.

Låt dramat börja!

Anders Edwartz, dagensbok.com


Staffan Stolpe: Olympia och de antika spelen
Om kultur och idrott

”Sport och kultur nämns mycket sällan i samma andetag. När det väl händer är det oftast för att påskina skillnad och distans mellan dessa olika “världar”. En skillnad som vanligtvis graderas och där kultureliten placerar det egna intresseområdet i finsoffan medan det sportiga dito förpassas till kökets pinnstolar…” Läs mer


Åke Stolt: Ingen lek utan eld
Världen utställd och utskälld på arena

”Det sägs att skolan är en spegling och ett koncentrat av samhället i stort. Vill man spana trender och förstå morgondagen ska man studera lektionssalen. Kanske kan man överföra denna förenklade bild till det förhållande som råder mellan världspolitiken och de moderna olympiska spelen. Efter att ha läst Åke Stolts…” Läs mer


Barbro Alving: Dagbok från Berlinolympiaden 1936
Att skilja på sport och politik

”Den här lilla samlingen texter av Barbro “Bang” Alving, redigerad och kommenterad av Rolf Yrild, är egentligen helt suverän att läsa just nu. Det är snart OS igen och det är i likhet med 1936 förlagt i ett land vars regering tenderar att bortse från valfria mänskliga rättigheter. Dagbok från Berlinolympiaden är indelad i…” Läs mer


Berndt A Paulsson: Se Grekland
Inte ett användbart resesällskap

”I år är det OS i Aten. Jo, faktiskt! Många reseboksförlag har därför gett ut särskilda uppdaterade “OS-upplagor” av äldre resehandböcker, vilket är en utmärkt idé. Böckernas livslängd förkortas men samtidigt är det naturligtvis så att den som ska se OS behöver lite annan, och på vissa områden lite mer detaljerad information…” Läs mer

Det svenska OS-landslaget i konst

Visste du att det funnits konstgrenar i OS? Mikael berättar och fantiserar.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2004-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 10:53

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?