Recension

: Maul
Maul Tricia Sullivan
2003
Orbit
8/10

Män är svin

Utgiven 2003
ISBN 1841493120
Sidor 355
Språk Engelska

Om författaren

Tricia Sullivan föddes i New Jersey 1968 och gick det banbrytande programmet ”Music Program Zero” på Bard College. Hon avslutade sina studier vid Columbia University och arbetade en tid som lärare innan flytten till Storbritannien 1995. Under pseudonymen Valery Leith skrev hon fantasytrilogin ”Everien”, men skriver annars främst SF. Hon tilldelades Arthur C. Clarke Award för romanen ”Dreaming In Smoke” och ”Maul” nominerades till samma pris 2004.

triciasullivan.co.uk – Hennes egna hemsida.

a moment of burnt hat – Tricia Sullivans blog.

Sök efter boken

Det finns en intressant serie som heter Y – the Last Man. Allt med en y-kromosom på jorden har dött, med två undantag, mannen Yorick och hans husdjur, en apa. Det finns flera möjliga förklaringar till varför det hände men ingen vet med säkerhet. Maul bygger delvis på en liknande idé, men är inte en vad-händer-efter-den-stora-katastrofen-bok. I Maul är krisen över och man lever i ett ordnat samhälle där de grundläggande behoven är tillfredställda. Barn skapas genom kloning eller insemination och man forskar för att få fram nya metoder att föröka sig på.

Sullivan tar kål på männen genom ett misslyckat experiment med biologiska stridsmedel. De få överlevarna bor idag i skyddade bostäder så de inte ska smittas. En av huvudpersonerna, Meniscus, är långsamt döende av viruset och används som levande testbänk. Han smittas med virushybrider i försök att lösa dess mysterier.

Som om inte det var nog utspelar sig andra halvan av historien i en helt annan värld. Här möter vi tre tjejer som utkämpar en strid mot gänget "the bugaboos" i ett shoppingcenter samtidigt som de försöker undgå att fångas in av polisen som har dem omringade. Här finns det också män även om historien fokuseras kring kvinnliga karaktärer.

Dessa två till synes oförenliga historier är egentligen mycket nära sammankopplade och till och med direkt beroende av varandra. Banden utvecklas och blir allt tydligare. Sullivan för berättelsen framåt på ett spännande och intressant sätt. De båda huvudhistorierna har många likheter men man hålls fortfarande lite i mörkret även efter det att man listat ut hur det hänger ihop. Det känns hela tiden som att det kan komma en vändning när som helst.

Jag började läsa med inställningen att det var en bok i samma anda som Jennifer Government av Max Barry, en actionroman med tv-seriekänsla utan riktigt djup och få varaktiga kvaliteter. Jag hade fel. Maul är spännande och tankeväckande utan att skriva någon på näsan. Jag har återkommit till den i tanken ganska många gånger och det är verkligen inte alla böcker man kan säga det om. Den har ett djup och lämnar utrymme för egna tolkningar utan att bli allt för flummig. Det skadar naturligtvis inte heller att den är både välskriven och intressant. Ännu ett bra exempel på att det är brittisk sf som leder utvecklingen och inte bara inom den stora genren rymdopera. Jätteroligt.

Miljöerna varierar kraftigt. Vi rör oss mellan vita rockar, sportsändningar på tv och ungdomsgäng. Detta återspeglas också i språket på ett skönt sätt utan att det för den skull säger så mycket om personerna i sig. Här kommer ett citat från tjejerna när dom är inringade i köpcentret.

'What about Suk Hee?'
'Every girl for herself,' said Keri.
I stared at her in disbelief and she elaborated. 'They expect us to sacrifice ourselves for each other,' Keri said. 'So we're not going to.'
Again I wondered if Keri had been studying Japanese imperial policy in the first half of the twentieth century and again I decided that no, it must be low bloodsugar.

De få friska män som finns kvar i världen tävlar varje år om chansen att bli topprankade för att höja värdet på sin sperma. Detta gör man genom att besegra sina motståndare i diverse machotävlingar och spel kallade pig walks i direktsänd tv. Vinnaren föräras titeln "Big pig". Det är svårt att missa Sullivans syftningar på machovärlden som tom, ihålig och meningslös. Trots att det är en värld fylld av kvinnor är det fortfarande till stor del de manliga värderingarna som styr. Samtidigt finns det en motpol. En karaktär som utstrålar våld, brutalitet och frihet men som ändå använder hjärnan för att uppnå sina mål. Dennes samspel med det etablerade samhället är det som driver historien framåt.

Är då poängen att världen skulle se likadan ut även om kvinnor styrde den? Nej, det är istället att könet inte spelar så stor roll. Det är den egna viljan som är det viktiga. Man väljer själv sitt öde och man kan påverka sin situation.

Var finns boken om hur världen skulle se ut utan kvinnor?

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2004-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2013-04-13 12:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1114

2 kommentarer

Det finns väl hur många böcker som helst där kvinnor inte ens nämns? Prcis som om de inte fanns.

Fräknis Oregistrerad 2004-03-15 10:12
 

Visst finns det sådana böcker men dom bygger inte på att kvinnor inte finns. Dom bara ignoreras och det är ju inte riktigt samma sak. Det är bara tråkigt.

Björn Hagström Redaktionen 2004-03-17 07:55
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?