Recension

: Hundra år i luften
Hundra år i luften David Blatner
2003
Svenska förlaget
7/10

Up where we belong

Utgiven 2003
ISBN 9177386434
Orginaltitel The flying book

Om författaren

David Blatner har tidigare skrivit om datorer och virtual reality. På svenska finns ”Pi – det fantastiska talet” från 1998.

Sök efter boken

Att flyga lär vara människans högsta dröm och sedan den 17 december 1903 är den drömmen besannad. Då lyfte nämligen bröderna Willbur och Orville Wrights skapelse The Flyer 1, som under jungfrufärden höll sig luftburen i tio sekunder.

Även om människan hade svävat ovan mark tidigare i luftballonger och dylikt, markerar detta datum med all önskvärd tydlighet starten på ett av den moderna industrialismens viktigaste landvinningar. Sett som smältdegel för traditionell ingenjörskonst och avancerad spetsteknologi har flygmaskinen fungerat som laboratorium i över hundra år. Få andra uppfinningar torde tävla med den inom detta område.

Så att flygkonsten och dess runtomkringverksamhet fascinerar är inte förvånande (undertecknad har själv stått vid en och annan flygplats och med nördig uppsyn sett Boeingarna komma och gå). Här finns litet för alla och envar. Tekniken som nämnts, design, psykologi, arkitektur, ekonomi … you name it.

Hundra år i luften är en trevlig bok som tar upp det mesta du behöver veta som lekman. Allt från vindskjuvning (fenomen av komplicerade vindförhållanden som orsakar turbulens) till hur många dollars Southwest Airlaines lägger ner på jordnötter och drinkar. Den senare typen av kuriosakunskap peppras läsaren av. Som:

- att piloter inte får ha skägg
- att 0,0000004 procent av alla flygningar slutar med en krasch
- att kabinpersonal infördes 1922 och var fram till 1930 förbehållet män. De kallades ”cabin boys”
- att färgen på ett plan kan väga ett halvt ton
- att Virgin funderar på att ta bort skötborden från sina toaletter eftersom de oavbrutet går sönder (Tiotusenmetersklubben ni vet)

Sånt roligt och därtill små faktarutor gör att man kan använda den blädderbok likväl som att läsa den pärm från pärm. Det enda riktigt irriterande är att (nästan) all information utgår från amerikanska bolag och förhållanden. Det blir tradigt att läsa om United Airlines för femtielfte gången. Och att hela boken, faktarutorna och bilderna, går i en blå-grådassig ton.

Men citaten är småkul. ”Om Gud hade menat att vi skulle flyga hade han gett oss biljetter gratis.”

Sagt av Mel Brooks. Nog så. Ut och flyg med er!

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-01-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 16:48

Kategori: Recension | Recension: #1046

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?