Recension

: Livsstrategier
Livsstrategier Philip C. McGraw
2003
Prisma
4/10

Alla är vi Oprah

Utgiven 2003
ISBN 9151841800
Sidor 230
Orginaltitel Life Strategies
Översättare Kristina Larsén
Först utgiven 1999

Om författaren

”Dr Phil” inspirerades av sin far, som studerat till psykolog på äldre dar. Själv studerade han på fotbollsstipendium och doktorerade så småningom i psykologi. 1989 var han med och grundade Courtroom Sciences Inc., som hjälper jurister och företag utforma strategier inför rättegångar. 1996 träffade han Oprah och började medverka i hennes show. Succé! Han fick en egen show, som här i Sverige kan ses i TV 4.

Sök efter boken

Dr Phil fick sitt stora genombrott hos Oprah, och fick strax en egen show. I januari 2003 började TV4 visa hans show i Sverige, och det blev en omedelbar succé. Alla tittade tydligen på Dr Phil, och diskuterade hans råd. Dr Phil blev äkta fikasnack. Frågan är om man gillar dr Phil eller inte. På många sätt är han en ganska löjlig figur, och ouhärdligt amerikansk. Men han är också ganska skarp, och säger ofta skönt obehagliga sanningar till sina gäster.

T.ex. att det inte är någon annans fel att en kvinna väger 160 kilo, det är ju hon som ätit maten. En annan favorit är när han sa till en tonårsförälder att det var kanske lite sent att börja uppfostra dottern vid 15 och att om hon hade gjort sitt jobb som förälder från början, hade de inte haft några problem. Klara exempel på dr Phils goda sidor. Samtidigt har han en lite läskig värdekonservativ sida. Ett program gick ut på att dr Phil skulle byta liv med sin fru, för att visa hur jobbigt det faktiskt är att vara hemmafru. Suck.

Dr Phil tyckte att traditionell psykologi var för tråkig, och hans metod går istället ut på att skapa strategier för ett lyckligare liv. Hans idéer är i korthet:

* Ta kontroll över det som händer.
* Försonas med det som hänt tidigare i ditt liv – du måste acceptera det förflutna.
* Ta ansvar för dina egna handlingar.
* Sluta skylla misslyckanden och händelser i ditt liv på andra.
* Inse att det bara är du som kan påverka din framtid – ditt liv blir vad du gör det till.

Jag tycker ju i och för sig att det är ganska rimliga idéer. Ganska självklart. Och det är just det som är grejen med dr Phil. Han säger det självklara, det som man själv skulle kunnat fundera ut. Kanske är de puckade i USA, vad vet jag. Eller också finns det ett behov av en kille som säger det självklara, så att man faktiskt tvingas inse att man själv är ansvarig för vad som sker i ens liv.

Som exempel för hur metoden fungerar använder dr Phil Oprah och hennes beteende under den stora förtalsrättegången under 90-talet, när Oprah blev stämd av diverse stora köttproducenter för uttalanden i samband med galna ko-sjukan. Det var nämligen då de tu träffades. Personligen har jag lite svårt att identifiera mig med Oprah i alla situationer i livet, och tycker att det är ett sällsynt fånigt grepp för att illustrera personlig utveckling.

Jag tror säkert att den här boken kan vara till hjälp för en del. Det är naturligtvis amerikaniserat och glättat, men dr Phils slutsater är mer än rimliga. Själv är jag hälsosamt skeptisk till självhjälpsböcker. De är ett komiskt inslag i t.ex. böckerna om Bridget Jones. Tydligen är det många som inte riktigt ser det så, vilket ju är bra för dr Phils försörjning.

En bra sak som skiljer dr Phil från andra författare till självhjälpsböcker är att hans mål faktiskt är att göra sig själv överflödig. Där leder han stort över Deepak Chopra och andra new-agetomtar.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2004-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2004-01-08 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1042

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?