Gästrecension

: Den ultimata Singelhandboken
Den ultimata Singelhandboken Eva Rusz Malmberg & Kicki Norman
2003
Bonnier Fakta
5/10

Lättsamma vägar till drömprinsen?

Utgiven 2003
ISBN 9185015105

Om författaren

Kicki Norman är 28 år, journalist och har jobbat på Solo, Damernas Värld, VeckoRevyn och haft egen spalt hos Aftonbladet.

Eva Rusz Malmberg är 46 år, psykolog och kognitiv psykoterapeut. Hon har bl.a. tränat sexton svenska landslag och utvecklat stresshanteringsprogram för militärer och poliser.

Gästinformation

Helena arbetar som marknadschef för svenska match.com och förespråkar givetvis nätdejting som det bästa och roligaste sättet att träffa drömprinsen. När hon inte marknadsför kärlek och pratar på singelfestivaler läser hon gärna allt som kommer i hennes väg. Favoritboken är lång och uppslukande och genren oviktig.

Sök efter boken

Om det fanns en patentlösning på hur man träffar den rätte skulle världen förmodligen vara befolkad av en olidlig massa par och leverantören av lösningen ohemult rik. Nu är det som vi alla vet inte riktigt så okomplicerat. Kicki Norman och Eva Rusz Malmberg har dock gjort ett försök att knäcka den nöten, allt färgglatt förpackat i en trendigt formgiven bok med den förpliktigande titeln "Den ultimata singelhandboken – nya sätt att hitta din drömprins".

Författarna inleder politiskt korrekt med att konstatera att om du är lycklig och självvald singel – grattis. Om inte – läs boken. Sensmoralen blir väl ändå att alla innerst inne vill ha en partner och det både kan och bör diskuteras. Kombinationen av en långvarigt hårdnackad singeljournalist (Norman) och en legitimerad psykolog tillika kognitiv terapeut (Ruzs Malmberg) kan tyckas något krystad men fungerar tämligen bra. Boken är en blandning av konkreta råd i sann självhjälpsanda: test, vittnesmål från ofrivilliga singlar och psykologiska tips.

På psykologisidan finner man en hel del handfasta övningar. Man kan alltid ta med sig ett flashcard på dejten för att säkerställa att man har rätt fokus. Eller så kan man göra en framtidstriangel. Eller säga högt till sig själv "Jag kontrollerar själv mitt öde". Eller kanske testa om man är Magaluf, Chamonix, Paris eller New York som singeltyp. New York är den lyckliga singeln bör tilläggas.

Med UMI, Ultimate Man Index, listar man de tio främsta egenskaperna man söker efter och ger mannen ifråga poäng från 1-10 per egenskap och kan då jämföra honom med gamla ex och nya förmågor. Och förstås UMI-dejta. Som grädde på moset finns det en krismanual när du väl har hittat honom. För panik kan vi ju alla få. Frågan är bara hur många trötta singlar som orkar använda sig av allt detta i jakten på den rätte. Psykologi i all ära, men det här känns lite överarbetat och skrämmande nära den uppsjö av amerikanska självhjälpsböcker som hotar översvämma marknaden. Intentionen är utan tvivel god men jag har mycket svårt att se mig själv på en dejt sneglandes på ett flashcard medan jag välter ut vinet med andra handen i min iver att skaffa rätt fokus. Och framtidstrianglar tenderar alltid att bli en aning suddiga efter fyra vodka-cranberry.

Den största behållningen finner man i singlarnas vittnesmål. Det är Sofia som trodde att killarna tyckte att hon var desperat och Wilhelmina, tjejen som bara blev förälskad i svin. Annelie, kvinnan som blev kär i en matlåda och Karin, tjejen som hittade fel på killen inom fem minuter. Roliga och verklighetsförankrade vittnesmål som läses med inte så litet igenkänning och som alla avslutas med konkreta råd hur man tar sig ur en ond cirkel. Det finns tendenser för alla att välja och vraka mellan och den som inte hittar sin egen måste vara totalt ickeneurotisk.

Den ultimata singelhandboken ger inga patentlösningar och inte heller kommer författarna att bli särskilt rika. Som prefix passar nog lättsam snarare än ultimat. Men det är en bok man kan spara och gå tillbaka till på regniga höstdagar och göra ett test eller två för att pigga upp sig och känna igen sig en aning. Och den läses nog med fördel i omgångar. När det kommer till kritan har den ett viktigt budskap som kanske egentligen räcker som ledstjärna i jakten efter den rätte; om du tycker om dig själv så kommer andra att göra det också. En klyscha så god som någon. Ibland kan man faktiskt behöva en redig klyscha för att ta tag i saker och ting och där får man säga att boken fyller sin funktion.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2003-05-24 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-24 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #707

4 kommentarer

Den här boken skulle jag aldrig läsa. Idag är det liksom förutsatt att man ska vara olycklig om man är singel och direkt ge sig ut på jakt…för annars är man ju misslyckad.

Cheyenne Oregistrerad 2003-05-24 11:00
 

Fungerar den inte på drömprinsessor är det första som slår mig. Det senare är fungerar det alls? Känns som om man letar händer inget men hänger man inte upp sig på det kommer saker eventuellt att hända… Men vad vet jag egentligen.

Tomas Oregistrerad 2003-05-24 16:30
 

nätdejting är oöverträffat, msåte leda till fler lyckade förhållanden

moa Oregistrerad 2003-05-24 22:10
 

[...] har jag sökt upp gammal självhjälpslitteratur i gömmorna, längst bak i en garderob. “Den ultimata singelhandboken – nya sätt att hitta din drömprins” av Kicki Norman & Eva Rutz Malmberg får sällskap av den mer nyutgivna “Hitta [...]

Drömprinsen är en illusion. « Tuggmotstånd Oregistrerad 2011-01-11 13:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?