Recension

: Böcker som knäcker
Böcker som knäcker Anders Frostenson & Anton Hagwall
2003
Tiden
8/10

Ett silverfat med läckerheter

Utgiven 2003
ISBN 9188879178
Sidor 110

Om författaren

Anders Frostenson, född 1970, är allkonstnär, skribent och ordsnitsare. Han har TV, tidningar och Internet i bakfickan och arbetar i skrivande stund som copywriter på mediaföretaget 3. Anton Hagwall, född 1969, är fet kulturskribent. Han har arbetat som chefredaktör för tidningen Atlas, och har medverkat i tidningar som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Nöjesguiden, Solo och Playboy. ”Böcker som knäcker” är Frostensons och Hagwalls första bok.

Sök efter boken

Vid första anblicken förkastade jag den här boken. Trams, tänkte jag. Någon slags reader’s guide för wannabe-kulturknuttar som vill droppa coola boktitlar som de säger sig ha läst utan att egentligen ha gjort det.

Efter att ha läst förordet ändrade jag dock uppfattning. Kände igen mig i författarnas budskap. Det påminde mig mycket om manifestet som skrevs när dagensbok.com lanserade för första gången för snart exakt tre år sedan.

Det här är en bok för dem som vill läsa mer, men som kanske inte alltid hittar vad de söker efter. Det är däremot inte en lista på böcker man måste läsa. Ambitionen och förhoppningen med Böcker som knäcker är att den ska tända gnistor och öppna dörrar. Se det som om du ärvt en skivsamling – ta det du gillar, skit i resten.

Författarna, Anders Frostenson och Anton Hagwall, vill ju liksom vi på dagensbok.com väcka läslustan hos folk. Bra böcker serverar man på silverfat tillsammans med finskurna superlativ, dåliga böcker uppmanar man folk att använda som skithuspapper. Livet är för kort för att man ska hinna läsa allt. Därför är det bra med lite vägledning ibland.

Man tar sig igenom Böcker som knäcker på mindre än trekvart. Däremellan hinner man få över hundra boktips (valda med omsorg av Frostenson och Hagwall själva), några roliga boklistor, musikreferenser, lite litteraturhistoria och en och annan skön författaranekdot. Språket är avslappnat. Allt är prydligt förpackat, om än lite ytligt, men det gör ingenting. Stämningen är god. Och alla är välkomna.

Det finns bara ett fel: Ingen ska behöva betala hundra spänn för att ta del av alla dessa läckerheter. En gammal punkveteran berättade för mig att det var förenat med självmord om ett punkband i början av 80-talet krävde gage för en spelning. Samma regel borde gälla här. Boktips är allmän egendom, inget man ska slå mynt av.

Nu förstår jag ju att författarna (och förlaget) inte kan leva på vatten och bröd, en bok tar ju trots allt tid och kraft att skriva. Till och med en sådan här lättsmält sak. Så för att lösa detta moraliska dilemma uppmanar jag varenda statlig/kommunal institution (bibliotek, skolor, sjukhus, arbetsförmedlingar, skattekontor m.fl.) i landet att köpa in några ex. av Böcker som knäcker. Perfektare väntetidslektyr är svårt att hitta. Det är både roande och bildande. Lovar att Sverige skulle bli ett lite bättre land att leva i efter en sådan gärning. Så snälla ni, skippa prenumerationen på Hänt Extra eller någon annan skittidning och gör en bra investering för en gångs skull. Boken är tidlös och tappar inte sitt värde innan den hunnit bli sönderläst.

Och än en gång vill jag be alla svenskalärare på högstadie- och gymnasienivå att uppdatera sina föråldrade kursplaner för litteraturundervisningen. Med den här boken kan ni få en bra fingervisning över vilka böcker som verkligen kan locka eleverna till att läsa mera.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2003-09-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 15:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #895

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?