Gästrecension

: Steve Jobs - en biografi
Steve Jobs - en biografi Walter Isaacson
2011
Albert Bonniers Förlag
7/10

Steve Jobs – kontrasternas man

Utgiven 2011
ISBN 9789100127084
Sidor 666
Översättare Roland Poirier Martinsson

Om författaren

Walter Isaacson är en amerikansk journalist och författare. Han har skrivit ett flertal biografier, bland annat om Albert Einstein, Steve Jobs, Benjamin Franklin och Henry Kissinger.

Gästinformation

Fredric Luthman är översättare och konsult verksam i IT-branschen. Utöver sitt stora teknikintresse tillbringar han gärna en stund i läsfåtöljen i sällskap av en god bok.

Sök efter boken

Den här boken avhandlar på lite drygt 600 sidor en av teknikföretaget Apples grundare, Steve Jobs, liv och karriär. Boken utkom i oktober 2011, en kort tid efter Steve Jobs bortgång. För många är han känd som mannen som gav världen tekniska innovationer såsom datorn Mac, musikspelaren iPod och på senare tid även mobiltelefonen iPhone.

Redan i inledningen gör författaren klart, att trots att det var Steve själv som ville att Isacsson skulle skriva hans biografi, var den inte ett beställningsverk. I stället var det en kritisk nedteckning av Steves liv. Just det faktum att författaren är så mån om att poängtera att han inte har tagit Steves anekdoter och hans minnesbilder som gospel blir stundtals distraherande. På samma sätt är det omöjligt att recensera en bok om en sådan inflytelserik person som Steve Jobs utan att själv vara färgad av honom.

Den sida som allmänheten oftast fick skåda genom de otroligt välorkestrerade tillställningar som var hans signum och som han gav prov på i samband med Apples produktlanseringar, var smått hypnotisk. Författaren tar upp det här fenomenet i kapitlet ”Förvrängningsfältet” och återkommer till det vid många tillfällen i boken. Något går dock förlorat i översättningen av termen, som i det engelska originalet lyder ”The Reality Distortion Field”. Boken ger otaliga prov på situationer där Steve förvränger verkligheten till något som passar hans syfte eller uppfattning. Steve beskrev sig gärna som att han befann sig i skärningspunkten mellan estetik och teknologi. Tyvärr färgas boken något av att författaren själv inte verkar ha en så gedigen teknisk bakgrund. Vissa händelser som verkligen förändrade världen ges inte den uppmärksamhet som de kanske hade förtjänat.

Boken är uppbyggd av fyrtiotalet kapitel som dyker ner i olika tidsperioder i Steves liv och återger dem i form av anekdoter eller intervjuer med Steve själv eller andra personer som var delaktiga i händelserna. Jag tyckte mig ibland ha lite svårt att följa med i berättelserna och förstå vems perspektiv de återgav eller vem som stod för en viss tolkning. Som berättelse är boken dock mycket fascinerande läsning, även för någon som nära följt Apples utveckling sedan Steves återkomst på slutet av 1990-talet. För ett barn av datorrevolutionens ålder är boken relevant som nutidshistoria. Utöver det beskriver den framgångsrikt de drivkrafter som krävs för att uppnå den grad av innovation som möjliggjorde teknik- och -kulturfenomenet Steve Jobs.

När det gäller bokens disposition så lämnar den en hel del att önska, trots det höga sidantalet så får man en känsla av att man bara gör kortare nerdykningar i Steves liv genom ett nyckelhålsperspektiv. Det kan ha sina naturliga förklaringar, men det händer att man inte kan skaka av sig känslan att vissa händelser återges nästan som en parentes. Förmodligen är det så att för att kunna beskriva en så inflytelserik person hade författaren behövt flera volymer. Det är dock lätt att misstänka att det faktum att drygt halva boken upptas av händelser innan Steves återkomst till Apple, har lett till att återstoden komprimerats något på grund av det tragiska sista kapitlet i Steves liv.

Sista ordet lär inte vara sagt eller skrivet om Steve Jobs liv och hans inverkan på teknikutvecklingen. ”Think Different”, och ingenting var någonsin mer sig likt.

Fredric Luthman

Publicerad: 2012-04-07 00:00 / Uppdaterad: 2013-11-17 11:39

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #4631

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?