Recension

: Främlingarna
Främlingarna Olov Svedelid
2003
Forum
5/10

Seglivad är bara förnamnet

Utgiven 2003
ISBN 9137122673

Om författaren

Olov Svedelid är född på Kungsholmen i Stockholm och kanske mest bekant för sina böcker om Roland Hassel. Han har förutom sitt författande gjort en sväng i tidningsvärlden som både journalist och reklamare. Som den morgonpigga yrkesman han är kan han börja skriva redan vid sextiden på morgonen. Och så är han djupt och innerligt förälskad i Stockholm.

Sök efter boken

Olov Svedelid är en produktiv man. Inte mindre än 166 böcker har han författat och Främlingarna är den tjugofemte boken i ordningen om Roland Hassel. En man i sina bästa år med vissa problem att hålla isär jobb och privatliv. Hassel alltså, inte Svedelid.

Kriminalinspektör Hassel är kallad som vittne i en mordrättegång. Det andra vittnet i rättegången blir brutalt mördad och det är upptakten till en rad mordförsök på Hassel själv. Motiven till dessa attacker visar sig ha internationella förgreningar och så småningom träder ett mönster fram med ett nätverk av osedvanligt hänsynslösa människor som varken drar sig för människosmuggling eller mord.

Ju närmare gåtans lösning Hassel kommer, desto farligare lever han. En dag vaknar han upp i ett främmande land i en luffares kläder, med föråldrat ansikte, förlamade händer och bedövad tunga. Med andra ord fråntagen alla möjligheter att kommunicera och helt i händerna på andra människors välvilja. Ett scenario man knappt kan tänka sig i sina värsta mardrömmar.

Svedelid har goda avsikter. Han visar på aktuella samhällsproblem med ett medryckande engagemang och låter gränserna mellan gott och ont vara sunt suddiga. Passagen när Hassel drogas och förpassas utomlands väcker många tankar om utanförskap, identitet och vikten av ett språk. Kan man inte kommunicera så är man så gott som ingen. Och det är en rätt otäck tanke.

Men frågan man ställer sig är ändå om Svedelid har börjat fundera på att förpassa Hassel till de sälla jaktmarkerna en gång för alla. Han blir bland annat skjuten, knivhuggen, rånad, misshandlad och till hälften strypt. Allt inom loppet av en normaltjock deckare. När han som av ett mirakel blir räddad ur ett fyragradigt Nybroviken efter ytterligare en attack så vacklar trovärdigheten betydligt. Och när en bazooka avfyras mot ett vårdhem och hälften av gamlingarna stryker med alltmedan Hassel klarar sig utan en skråma, ja då vet man inte riktigt om man ska skratta eller gråta.

Så det kanske är dags för Hassel att efter 31 år som polis dra sig tillbaka och bli säkerhetschef på Karolinska. Fler mordförsök klarar han nog inte av. Och inte jag heller för den delen.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2003-12-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-30 13:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1026

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?