Recension

: Ordination: Vardagsfeminism
Ordination: Vardagsfeminism Jennie Sjögren
2003
Bokförlaget DN
5/10

Feminism – när det passar

Utgiven 2003
ISBN 9175885077
Sidor 159

Om författaren

Jennie Sjögren (1975) är uppvuxen i Strängnäs men bor nu i Nacka. Hon är verksam som journalist men driver även företaget Snitsig. Hon har tidigare utgivit ”Diagnos: Duktig” tillsammans men Tinni Ernsjö.

Sök efter boken

Det är viktigt att kampen för ett jämställt samhälle, men framför allt för en jämställd värld, går vidare. Det är oerhört viktigt att alla vi som faktiskt bryr oss inte bara gör det över en öl sent en torsdag utan att vi också införlivar denna kamp i våra vanliga liv. Hur ska det annars kunna komma en förändring? Jennie Sjögrens bok Ordination: Vardagsfeminism har ambitionen att få människor att ta ställning också till vardags.

Boken kommer med handfasta råd för hur situationer kan hanteras och med mycket och bra statistik som jag så ofta saknar när jag försöker att hävda mina argument i olika diskussioner. Jennie Sjögren har helt rätt i att man måste vara kunnig och välformulerad om man ska bli tagen på allvar. Dock känns boken lite som feminism-light. Det är lite "alla är lika bra" och "det är ju viljan som räknas" över det hela. Och visst, det är viljan som räknas men det gäller att ta ställning, för har man inte sagt något så har ju ingen heller hört varken att inte alla i församlingen håller med eller att andra åsikter faktiskt finns och är möjliga.

Även om ens arbetskamrater är just kamrater och säkert inte menar någonting illa med att klappa en på huvudet så är det att göra alla en björntjänst att upprätthålla något slags "god stämning". Visst vet jag att det inte är speciellt kul att vara den ständiga surkärringen men jag är en sådan och jag vet att jag mår sämre om jag tiger. Skapar jag dålig stämning så är det jag som aktivt skapar något. Detta uppmanar visserligen boken också till men inte kompromisslöst utan lite mer lagom som om det skulle finnas fler sätt.

Det finns dock en aspekt som boken sätter fingret på, vilken träffade mig mitt i mellangärdet. Det är det absurda i att kvinnor ska skämmas över sina icke jämställda relationer. Ja, jag kan erkänna direkt! Jag skäms som fan (rent ut sagt) över det i mina förhållanden som inte varit som jag ville jämställdhetsmässigt. Om det aldrig är ens fel att två träter varför ska då jag skämmas över de patriarkala strukturer som funnits i min förhållandehistoria? Borde det inte vara bådas ansvar och framför allt borde det inte vara den parten som får fördelarna som skäms?

Jag vet att jag inte är rätt målgrupp för den här boken. Jag har aldrig tvekat inför begreppet feminism. Jag tycker inte att det är svårt att definiera mig som feminist. Jag kan mina teorier och jag har varken barn eller en anställning. Det gör saker mycket lättare för mig, dock kan vi inte kompromissa med dessa frågor. Hur ska något någonsin kunna bli bättre för människor om vi inte med näbbar och klor kämpar för alla, jag menar verkligen alla, människors lika värde?!

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2003-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 15:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #977

5 kommentarer

"Och visst, det är viljan som räknas men det gäller att ta ställning, för har man inte sagt något så har ju ingen heller hört varken att inte alla i församlingen håller med eller att andra åsikter faktiskt finns och är möjliga." – skriv om. "Skapar jag dålig stämning så är det jag som aktivt skapar något." – dagens ledord.

Morgontrött Oregistrerad 2003-11-17 07:54
 

Kanske var jag lite kvällstrött när jag skrev recensionen men jag hoppas du förstår vad jag menar. Är fortfarande otroligt irriterad på att det alltid måste vara god stämning och det till nästan vilket pris som helst!

åsa - dbc Oregistrerad 2003-11-17 14:30
 

Att man blir betraktad som surkärring så fort man inte är lilla rara flickan som inte opponerar sig är ju faktiskt en stor jävla del av problemet! Skapas det dålig stämning av att man ifrågasätter eller säger ifrån när man blir klappad på huvudet är det kanske andra som borde ändra på sig. Fram för surkärringarna!

Anna L, dagensbok Oregistrerad 2003-11-17 23:40
 

Man behöver inte vara en surkärring för att säga sin mening. Jag känner inte igen det du beskriver men så är jag ju man också:) Det kan inte vara så att man kommer längre genom att vara resonlig än en surkärring? Personligen skulle jag aldrig ge mig i en diskussion bara för att "surkärringen" är tvär och oresonlig.

MeMyselfAndI Oregistrerad 2003-11-19 00:03
 

Det beror ju på vad man lägger in i ordet surkärring…

Anna L, dagensbok Oregistrerad 2003-11-19 17:56
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?