Recension

: Hjärnsläpp - BANG om biologism
Hjärnsläpp - BANG om biologism Karin Ekman
2002
Atlas
10/10

Feminist – ja, visst!

Utgiven 2002
ISBN 9163121581
Medförfattare Vanja Hermele och Ulrika Westerlund

Om författaren

Karin Ekman är tillsammans med Ulrika Westerlund chefredaktörer på Bang.

Sök efter boken

Denna bok är en samling av 14 artiklar där några är nya men de flesta tidigare har publicerats i tidskriften Bang och nu samlats till en tema-pocket om biologism. Biologism är synen på människans beteende som determinerat, det vill säga förutbestämt, av biologin. Det är också denna "ism" som gör sig gällande när flickor av "naturen" förväntas leka med dockor och gilla rosa medan pojkar av densamma förväntas gilla bilar och blått. I inledningen av boken poängterar en av Bangs redaktörer, Ulrika Westerlund, att det inte är ett förnekande av biologin i sig som den kritiska hållningen till biologism är ute efter utan att faktiskt påpeka att det är nästan omöjligt att påvisa vad en skillnad mellan människor innebär i realiteten.

Den första artikeln i boken är skriven av en amerikansk biolog och tillika feminist som heter Anne Fausto-Sterling. Hon skriver om vikten att förstå att ingen forskare, eller någon annan människa heller för den delen, faktiskt kan var objektiva i sitt förhållningssätt. Hon förtydligar sitt resonemang med ett exempel från slutet av 1800-talet. Forskare hade under en längre tid studerat jättesimskinnsbaggar, vilka tydligen ser ut som stora löv och flyter omkring i dammar. Grejen med dessa insekter är att de inte har en med mänskliga ögon sett traditionell könsrollsfördelning. Forskarna hade under årtionden tagit förgivet att det var honan som flöt omkring med äggen på ryggen och de hade konstruerat de mest häpnadsväckande modeller för hur hon lyckats få upp äggen dit. Dock kunde en forskare 1899 förklara hur det hela låg till. Den påstådda honan var en hane och det var alltså han som flöt omkring med äggen. Tilläggas kan att denna forskare var kvinna.

De övriga artiklarna behandlar spridda ämnen men med biologism som gemensam nämnare. Hjärnforskning behandlas i flera av artiklarna med fokus på vad forskningsvärlden verkligen vet om skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor men också hur sådan forskning går till och vad man egentligen kan mäta. Dessutom så diskuteras både Kvinnor Kan-mässor och seminarier som Våga tänka kvinnligt där det görs pengar på att jämnställdsarbete är lagstadgat och dessa mässor och seminarier är ett lätt sätt att på pappret ha gjort någonting "åt det där med jämnställdheten".

I inledningen står det att Hjärnsläpp finns till för att en sådan här bok behövs. Precis så tycker jag också! Det måste finnas röster som vågar säga emot och ifrågasätta vissa förklaringsmodeller som annars får stå oemotsagda. Jag blir glad av att det finns forum där sådana här frågor kan diskuteras och där de får komma fram. Dessutom är jag helt lycklig över att det har blivit en pocket så att jag kan bära den med mig och när som helst när jag blir nedtryckt i skorna av människor som förväntar sig att veta vem jag är för att jag är tjej så kan jag om inte slåss med boken, så åtminstone citera den eller hämndlystet läsa den tyst för mig själv och de andra som förtjänar att höra den.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2003-04-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 15:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #660

4 kommentarer

Denna bok ska absolut köpas och föras vidare till min feminismskeptiske vän. Tackar för tipset!

Le Oregistrerad 2003-04-16 14:20
 

Jag läser den här boken just nu och den är skitbra!

Jenny Oregistrerad 2006-12-27 14:53
 

[...] När vi feminister kritiserar biologismen så löper vi ofta risken att hamna i en inverterad biologism där allting är relativt, beror på tolkningar och där naturvetenskap är omöjlig att bedriva. [...]

 

[…] publiceras många av texterna ur numret om hjärnan igen i antologin Hjärnsläpp – Bang om biologism. Samtidigt startades ett genusnätverk av oss studenter för att utmana och bredda blivande […]

I Bangspeglen – tema hjärnan « Bang Oregistrerad 2015-06-08 10:04
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?