Recension

: Grabben i graven bredvid
Grabben i graven bredvid Katarina Mazetti
1999
Alfabeta
8/10

En annorlunda kärlekssaga

Utgiven 1999
ISBN 9177129512

Om författaren

Katarina Mazetti föddes 1944 i Stockholm och är förutom författare även radiojournalist och skribent. Hon debuterade 1988 med barnboken ”Här kommer tjocka släkten” och fick sitt stora genombrott 1998 med ”Grabben i graven bredvid”.

Katarina Mazetti – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Lite då och då läser man en bok som är annorlunda. Som kanske skildrar de gamla vanliga skeendena som kärlek, passion och tvåsamhet men som gör det på ett sätt man inte har varit med om förr.

Katarina Mazettis Grabben i graven bredvid är en sådan bok. Den handlar om en ensamstående bibliotikarie som är själva definitionen av intellektualitet och torrhet och en ensamstående man vars liv är att vara bonde med båda fötterna i myllan. Men som bonden Benny själv formulerar det: "Det sade inte klick precis, säger han. Det kändes mera som när jag råkade luta mig mot elstängslet."

Det är början på en annorlunda kärlekssaga. Hon kan inte laga köttbullar och han läser högst en bok om året. Hon vill gå på opera och han måste mjölka korna. Han drar in dynga i huset och hon har en kliniskt minimalistisk lägenhet. Egentligen borde det inte fungera alls. Och det gör väl kanske inte det i längden heller.

Grabben i graven bredvid handlar om kärlek utan gränser. Om passion som kryper sig in under skinnet och biter sig fast där. Om hur motsatser attraherar och kompletterar men hur svårt det kan vara att få ihop vardagen. Det är en mycket rolig bok. Och lite sorglig samtidigt.

Men framför allt är den rolig. Språket är jordnära och medryckande med många små finurliga formuleringar. Det är helt enkelt skickligt balanserad tragikomik som aldrig blir pretentiös. Det är inte tungt och inte svårläst, utan snarare lättsmält. Utan att bli banalt.

Grabben i graven bredvid lämnar mig lite fånigt småleende. Jag tycker väldigt mycket om den.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2003-11-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-30 13:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #974

6 kommentarer

det är en usel bok bara bränn upp den det är inget att ha

kim Oregistrerad 2005-10-19 21:00
 

håller pricis med kim den sämsta bok jag läst och det skulle vara en kommedi var är skämten undrar jag!!

simon Oregistrerad 2006-10-26 18:56
 

=)

... Oregistrerad 2006-10-27 14:43
 

Jätte schysst att skriva sådär. VERKLIGEN, när nån lägger ner energi på och skriva en recention. Skit ner er, suckers

LOL Oregistrerad 2008-11-20 20:23
 

En bra bok

fati Oregistrerad 2014-06-05 15:31
 

Mitt exemplar av Grabben i graven bredvid blev läst av över 30 personer (jag bor i Australien där vi inte har lätt att få tag på svenska böcker). Romanen tycks lättsam men en uppmärksam läsare märker snart mera: Slitet på en bondgård som inte tillåter operabesök sent på kvällen är väl uppenbart men har någon kommenterat det tidsödande, komplicerade pappersarbete som EU kräver? Och som en hårt arbetande mjölkbonde inte har tid och ork för. Boken innehåller en vass påminnelse om EUs (och svenska statens?) hänsynslösa behandling av det gamla bondeståndet. Allt ska centraliseras – helst till Stockholm där en politisk elit från jordens alla hörn bestämmer hur resten av landet ska hushålla. Vi i förskingringen är inte imponerade. Så läs romanen än en gång. Där står mer än en romantisk berättelse.

Kerstin Thorn Oregistrerad 2015-03-07 05:45
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?