Gästrecension

: Jack
Jack Ulf Lundell
1980
Wahlström & Widstrand
9/10

En vital skildring av ett oförglömligt decennium

Utgiven 1980
ISBN 9146125922
Först utgiven 1975

Om författaren

Ulf Lundell, född 1949, är författare, poet, musiker och konstnär. Han har sedan bok- och skivdebuten 1975 givit ut ett tiotal romaner, tre diktsamlingar och över 30 skivalbum.

Gästinformation

Dennis Ernst har gett ut diktsamlingen "I ensamhetens land". Den innehåller ett femtiotal dikter i vilka författaren speglar sin samtid. Läs mer på sockerdricka.nu. Länk ovan.

Sök efter boken

När Ulf Lundell debuterade 1976 med sin generationsroman "Jack" blev mottagandet enormt. I sin roman skildrade han sin egen verklighet, för det är tämligen säkert att "Jack" har tydlig självbiografisk förankring, i Stockholm under de första skälvande åren på 70-talet.

Lundell slog i "Jack" an den berättarton som har kommit att bli hans kännetecken; tilltalet ’r direkt och språket formligen flödar av utläggningar, namedroppings och intryck, men inte på det sätt som Joyce förde sin "inre monolog", utan med en lundellsk prosa som aldrig tycks vilja ta slut.

Språket är på intet sätt grammatiskt fullkomligt, tvärtom, Lundell hyser ingen större respekt för den skrivna textens ramar och mallar. Han kan skriva meningar på över en halv sida innan läsaren får en chans att vila ögonen. Men faktum är att det inte alls ligger Lundell i fatet, det gör texten mer levande och direkt på ett sätt som jag inte kan förnimma hos någon annan författare.

När Lundell fick boken publicerad blev han ombedd att korta ner den med 100 sidor från sina ursprungliga 600 sidor. Det medförde att boken inte fick ett "riktigt" slut, känslan blev istället att boken är stympad på ett valt ställe utan någon riktig upplösning. Det kan låta trist men just "Jack" är inte uppbyggd på någon genomtänkt dramaturgi, det är det vitala och spontana flödet och Lundells ohämmade tilltal som är bokens, och Lundells författarskap i övrigt även om det är tydligast här, storhet.

Bokens största stund är när Jack och hans polare en midsommar spontant drar på semester till Gotland. Några veckor avverkas med fylla och jakt på röka att bli hög på. Knark- och fylletillvaron skildras oromantiserat och det är inget inbjudande liv som Jack och de andra lever.

För mig som är född efter den här bokens uppkomst och samtid är det här en utmärkt inblick i den tid som var då på mitten av 70-talet. Så personligen vill jag rekommendera den till dem som har haft (o)turen att vara födda efter bokens uppkomst och därmed har chans att bli lika hänförda av kontrasterna mellan nu och då som jag blev, men naturligtvis är boken en stor läsupplevelse för alla med en förkärlek till säregen litteratur.

Textutdrag (Visa/göm)

Dennis Ernst

Publicerad: 2003-09-27 00:00 / Uppdaterad: 2003-09-27 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #913

27 kommentarer

För mig som bara är några år yngre än "Jack" och har upplevt en del av samma saker är detta fruktansvärt. Hemskt. Skulle aldrig i hela helvete läsa om den här vidriga boken. Visst mår bäst av att vara begravt.

Fräknis Oregistrerad 2003-09-27 15:21
 

"Knark- och fylletillvaron skildras oromantiserat och det är inget inbjudande liv som Jack och de andra." …?

m&a Oregistrerad 2003-09-27 17:02
 

Blott sjugotvå år och gråtmild. Jag gillar jack. Jag skulle till och med gå så långt som att säga: Jag ÄLSKAR jack. Hör Ni mig? JAG ÄLSKAR JACK!
Blir snabbt trött av Uffes musik och övriga prosa, men helt klar är Jack en s.k stand-alone över ahns andra vedermödor. Tack Ulf för fantastisk litteratur.

kaka Oregistrerad 2003-12-17 22:11
 

Ulf Lundell är den bästa författaren som någonsin kommer att finnas.. "Jag vill bli älskad och sedd"

Caroline Oregistrerad 2004-06-10 02:01
 

Seriously speking, är detta verkligen bra och läsvärd litteratur? Har inte den här hypen pågått länge nog?

R Oregistrerad 2004-06-10 17:10
 

För er som är födda efter den här boken: Den skildrar INTE sjuttitalet "som det var". Den skildrar nåhgra slöa tråkiga puckon. Decenniet var annars fullt av intressanta, roliga, smarta människor med mycket roligare sexliv än den arme lille Jack och en massa idéer och sammanhang. Tro mig, jag var där.

NoU Oregistrerad 2004-08-11 21:00
 

Klart att "Jack" inte kan beskriva alla människor och deras liv under 70-talet. Om man läser en bok idag om nån är det väl ingen fan som tror att alla lever så. Jag tycker att boken är underbar, något av det bästa som gjorts. Och jag håller med tidigare kommentarer: jag gillar inte Ulf Lundell i mycket annat än just den här boken, men boken gör så att det väger upp alla andra verk. Och: JAG ÄLSKAR JACK!

L. Oregistrerad 2004-08-16 23:05
 

Visst .Älska på. Kalla det bara inte generationsroman och tro inte att du har varit på sjuttitalet.

NoU Oregistrerad 2004-08-17 06:35
 

En härlig kalkonklassiker. Att folk ens klassar detta som läsvärt är stor humor.

arg skåning Oregistrerad 2004-11-18 17:42
 

En härlig kalkonklassiker. Att folk ens klassar detta som läsvärt är stor humor.

arg skåning Oregistrerad 2004-11-18 17:42
 

Det var ju faktiskt så att epitetet "genearationsroman" var något som landets journalister myntade på den tiden. Inte författaren. Självklart är det oerhört jobbigt att överhuvudtaget skriva någon mer bok efter att ha blivit utsedd till talesman för en generation. Tycker man – som i fallet Ulf Lundell – inte sig vara någon genearationsskildrare så är ju oket man tvingas bära dubbelt.
Sen så tillkommer ju människors avundsjuka också

MJ Oregistrerad 2005-01-27 12:58
 

Haha – Ulf Lundell gick in för att skriva en roman som han trodde förläggarna skulle klassa som generationsroman och som skulle göra honom berömd. Vilsna unga män anses alltid vara stor litteratur.

P Oregistrerad 2005-01-28 21:07
 

Jag tycker att boken är underbar, den tar upp många viktiga ämnen… även fast Ulf hugger sönder vissa viktiga tankar till någon slags vardagsmat och klart att en ångest infinner sig… men detta gör boken stark… jag vill även rekomendera "Vinter i Paradiset" och "Sömnen" av samma författare, där han växt något i skrivandet. Leve Ulf, faktiskt.

Al. Oregistrerad 2005-04-07 13:19
 

"Jack" är ju såklart en viktig bok ur flera aspekter. En av de allra viktigaste aspekterna som tyvärr ofta glöms bort var/är att boken kom under en ganska tråkig period i svensk litteratur (mitten av 70-talet) Litteraturen präglades av förnuftiga humorbefriade, vänterradikala och snustorr akademisk prosa. Avståndet mellan läsare och författare var dessutom enormt. Författaren hade en upphöjd position. Och just då dyker Lundell upp och sänder ut budskapet att ALLA faktiskt kan skriva en roman. Det är möjligt även för DIG att skriva, att formulera DIG och skriva just DIN historia, göra just DIN röst hörd. Lundell fick tusentals vanliga killar och tjejer att själva börja fundera på att skriva en roman. Därmed minskade avståndet mellan författare och läsare. Idag är det något vi tar för givet i och med internet och de senaste årens popularisering av romanskrivandet, men då i mitten av 70-talet var det en punkig revolt mot "Den Goda Smakens" litteratur.

Historisk betydelse Oregistrerad 2005-04-08 13:40
 

Det vete fasen, Historisk betydelse…. Keruoac var ju Uffe Lundells rollmodell (boktiteln!), Bukowski fanns redan och flera liknande. Det Lurviga Geniet ur Rännstenen var en starkt levande, romantisk bild sedan länge på 70-talet (fast Jack är ju lite snällare). Grejen är ju den att UL KAN verkligen skriva. han har bara så lite att skriva om, av någon anledning. Det är så synd. Hans musik är bättre och en del av i alla fall min ungdom!

P Oregistrerad 2005-04-08 16:40
 

Det är otvivelaktigt så att Lundells "Jack" haft stor betydelse som inspirationskälla för tusentals unga killar och tjejer i Sverige. Det var Lundell som lyfte ut litteraturen ifrån de dammiga akademiska rummen och bort ifrån det förnuftiga, humorbefriade vänterradikala torgmötena och gav den till den vanlige killen och tjejen och visade att drömmen om författandet var möjlig också för dem. Att journalister dessutom kallade boken för "generationsroman" försrtärker bara min tes. De andligt besläktade författare som du nämner (Kerouac och Bukowski) var inte så kända bland den breda allmänheten i Sverige på den tiden. Dessutom var de amerikaner och inte svenskar, vilket inte är helt oviktigt i det här sammanhanget. Vilka författare som har inspirerat Ulf Lundell till att börja skriva är jag inte så intresserad av i det här sammanhanget, utan istället vilka Lundell inspirerat genom boken "Jack". Och det är – vill jag fortfarande hävda – oerhört många.

Historisk betydelse, ja Oregistrerad 2005-04-08 18:54
 

Hejsan, "HB"!
Om Jack haft den betydelsen för dig, så är det ju bara bra!

P Oregistrerad 2005-04-09 07:59
 

Än en gång, P; vad jag vill lyfta fram är att Lundells roman "Jack" påverkat tusentals killar och tjejer i landet att själva försöka bli författare. Det är – i grunden – självklart något positivt och bör därför lyftas fram i diskussionerna kring boken. Huruvida boken inspirerat mig är inte så intressant i det här sammanhanget.

Historisk betydelse Oregistrerad 2005-04-09 15:01
 

HB, det är nog ganska många böcker som haft den effekten, både av enklare och mera "finkulturellt" slag. Och jag läste ordentligt vad du skrev första gången. Jag har bara svårt att hålla med dig om att Jack var unik och banbrytande egentligen på den punkten. Men såvida vi inte gör en enkät bland människor som var 15-25 när Jack kom ut, så vet vi inte svaret – vi bara antar.

P Oregistrerad 2005-04-09 17:00
 

Du behöver inte göra någon enkät, P. Du behöver egentligen bara lita på vad jag skriver här. Men det förefaller du inte göra. Tag då kontakt med förläggare på bonniers, norstedts wahlströms&Widstrands etc så kan de berätta hur många manuskript som vällt in efter Lundells "Jack". Manus som i de flesta fall refuserats p.g.a. att de anetts vara sämre kopior av orginalet. Om du hade läst noga så hade du sett att jag inte använt orden "banbrytande" och och "unik" i mina tidigare inlägg här. Läs gärna också Erik Hörstadius "Hjärtats djur" (titeln anspelar på Lundells "Hjärtats ljus")

Historisk betydelse Oregistrerad 2005-04-09 17:25
 

Men hur kan jag lita på någon som kallar sig "historisk betydelse" så där bara utan vidare? Arbetar du förresten på något av dessa förlag?

P Oregistrerad 2005-04-09 17:42
 

Lite äcklig är väl den där författaren va? då antar jag att det förhåller sig likadant med boken…

Ardel Mürzighiz Oregistrerad 2005-05-26 16:09
 

Jag håller med Hb att Ulf Lundells böcker inspirerade en ny generation att försöka skriva själv. Han visade att "svenskans regler" gick att bryta och att man ändå kunde lyckas. Och precis som någon annan skrev tidigare: det var ju inte Uffe själv som satte titeln "generationsroman" på verket utan journalisterna, så klaga på dom om det är någon som ska få skit för det. Det behövs alltid något banbrytande inom alla områden i kultur sammanhang; musik, konst och litteratur för att få människor att reagera och utifrån det antingen haka på eller sätta sig emot.. Vissa här älskar boken vissa äcklas av den som det verkar men hur som helst kan vi väl enas om att Ulf kom med ngt nytt som verkligen stack ut och det tycker han borde uppskattas för!!

Ps Oregistrerad 2005-07-19 23:01
 

Boken och filmen jack är helt underbar. Jag lever samma liv och Uffe levde garanterat samma liv i sin ungdom. Men vad är det för fel på det? Livet ska levas glatt!

Simon Oregistrerad 2005-07-21 00:36
 

har bara sett filmen men vilken skön jävlar film,, han är ju för jävlar bra uffe

jimmy.. Oregistrerad 2006-11-21 10:27
 

Mycket bra bok! Nu vet man hur ni hade det på 70-talet, hah

17 år Oregistrerad 2007-01-28 10:10
 

[...] Och ja, jag är så gammaldags att jag tror på bindans överlägsna funktion vad gäller att vara snäll mot skötet. Jag tror att tamponger är djävulens påfund. På golvet vid mina fötter låg tampongen jag nyss dragit ur henne. Jag såg på mina händer. Unde… [...]

Grejer som sticks in « Kvalitetsbloggen Oregistrerad 2010-03-17 00:37
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?