Recension

: Fantomen bor i Kazakstan
Fantomen bor i Kazakstan Wanda Bendjelloul
2003
Tiden
6/10

Nyfiken på världen?

Hur är det att vara ung i Egypten eller Brasilien? Eller Kenya? Eller Bredäng? Svaren hittar du i den här boken. Pangea var ursprungligen ett samhällsprogram på teve, riktat till ungdomar någonstans mellan 15 och 30 år.

Nu har redaktionen för programmet givit ut en bok med artiklar på samma teman som teve-programmen. Det är ungdomsgäng i El Salvador, barn/ungdomsprostitution i Indien, utländska turister i Goa, utseendefixering i Brasilien, politisk musik från Kenya och mycket, mycket mer.

För unga människor som är nyfikna på globala frågor kan den här boken vara skitbra läsning. Dock undrar jag om målgruppen inte kan vara aningen lägre för boken än för teve-programmen. Det som passar på tv gör sig kanske inte alltid lika bra i tryckt format. Och förstås omvänt – mycket som går i tryck är helt omöjligt på skärmen.

I bokformen saknar jag en något mer analyserande ansats, som är svår – för att inte säga nästintill omöjlig – att få fram på teve-skärmen. Men i en bok hade det ju funnits rum för sådant. Tyvärr finns det inte med i särskilt hög grad. Istället är det ögonblicksbilder, brottstycken utan särskilt mycket till kontext eller analys.

Boken är hur som helst mycket väl skriven och intervjuerna är både intressanta och roliga att läsa. Att den sen är snyggt utformad bättrar på läget än mer. Så är du nyfiken på världen – och ungdomars liv världen över – läs den här boken!

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 12:12

Kategori: Recension | Recension: #890

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?