Recension

: Istället för hiphop
Istället för hiphop Daniel Boyacioglu
2003
Tiden
7/10

Estradpoeten i tryck

Utgiven 2003
ISBN 9188879275

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Daniel Boyacioglu är född 1981. Han har turnerat med Riksteatern, spelat på Dramaten, spelat in skivor och skrivit radiopjäser.

Sök efter boken

Det är mycket lätt att bli bortskämd. Jag blir det utan någon ansträngning alls och det kan straffa sig. Jag har hört Daniel Boyacioglu uppträda ett flertalgånger både på scen, radio och nu senast på den cd som medföljer Istället för hiphop. Då han läser sina dikter framstår rytmen i dikterna självklar och det beat som lägger grunden för hela läsningen lyfter fram orden. Nu när jag läser blir jag avskärmad eftersom jag inte automatiskt vet vilken rytm det är som får allt att framträda och jag inser att jag saknar författarens röst när jag läser. Dikterna är fortfarande lika bra men det är min röst och min taskiga taktkänsla jag retar mig på. Alltså, jag har blivit bortskämd.

Dock blir jag bättre på att hålla takten ju mer jag läser. Vissa av dikterna känner jag igen ifrån sommarens Parkteaterföreställning på Djurgården, vissa ifrån Daniel Boyacioglus sommarprogram och dessutom finns vissa inlästa på cd:n som heter Någonting är ruttet i riket Danmark, vilket är en föreställning från Radioteatern. Dessa dikter har jag ju redan en sinnebild av. Andra är helt nya för mig och tar därför lite längre tid att ta in under huden. Bäst blir det i de kortare, strama dikterna som innehar en omedelbar briljans. "Min tandborste matchar ditt badrum" och "Har täcket blivit mindre" träffar mig rakt i maggropen.

Innehållsmässigt spänner hela samlingen över allt och inget, det vill säga över det som är verkligheten och dess små och stora problem. Vissa av dikterna talar rakt till mig och känslan av igenkänning är total medan andra väcker ilska som till exempel "Porr påverkar pojkar", där bristen på självrespekt hos unga män tydliggörs i ett totalt förnedrande av både dem själva och kvinnorna i deras omgivning.

Daniel Boyacioglus språk växlar mellan rak prosa, uppbruten meningsbyggnad, rim men framför allt så dyker nya upptäckter upp genom upprepning, assonans och genom att skickligt i upprepningarna låta en eller annan bokstav komma till eller falla bort.

Jag gillar denna diktsamling skarpt. Mest av allt gillar jag att cd:n medföljer så att jag även kan lyssna. Jag uppskattar Daniel Boyacioglu än mer som estradpoet. Många av dikterna i Istället för hiphop behöver ett framförande för att komma till sin rätt. Dock gäller det inte alla. Där formen stramats upp och diktningen är mer koncis fungerar det briljant. Men som sagt kanske är det bara för att jag saknar rösten.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2003-09-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 15:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #879

8 kommentarer

Han är söt och skriver bra och är rolig att se. Han pratar och gestikulerar så intensivt!

Cheyenne Oregistrerad 2003-09-13 11:33
 

han äger. ny status symbol

anonym Oregistrerad 2006-01-09 20:05
 

han är båda skön OCH grym !!!:)

anonym Oregistrerad 2006-03-16 16:27
 

Den här killen är så otroligt talangful men trots det så har han båda fötterna på jorden; inga divafasoner här inte!
I wish you the best of luck!

Nina Oregistrerad 2006-11-29 16:16
 

Jag trodde att det bara hände när man var tolv, tretton år, men det hände Nu.
Jag är "förälskad i en kändis".. Vilken underbar poet.

Emma Oregistrerad 2006-12-10 14:27
 

Lycka till min syrian-Araméer broder! Ta på dej syrianska flaggan som sist! Sprid Syrianska ordet visa att assyrierna är egentligen syrianer!

Suryoyo Oregistrerad 2007-03-04 08:18
 

vilken fjantkommentar.väx upp från din manipulerade attityd som trogen suryoyo.Visa istället att du e suryoyo med mänsklig värdighet…

jesse james Oregistrerad 2008-03-24 18:07
 

och "om du inte tycker om, så stick härifrån"…my man!

al fadji Oregistrerad 2008-03-24 18:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?