Recension

: Äldreomsorgen i Övre Kågedalen
Äldreomsorgen i Övre Kågedalen Nikanor Teratologen
1998
Vertigo
10/10

Morfar + Pyret = Sant

Utgiven 1998
ISBN 9197309958
Sidor 264

Om författaren

Nikanor Teratologen är pseudonym för Niclas Lundkvist. Debuten Äldreomsorgen i Övre Kågedalen kom 1992, först utgiven av Norstedts som efter uppståndelsen inte gav ut någon pocketversion. Istället gavs pocketen ut av Vertigo. Teratologen har senare skrivit Förensligandet i det egentliga Västerbotten (1998), Hebbershålsapokryferna (2003) samt Apsefiston (2002).

Sök efter boken

Roskildefestivalen 2003. Söndag förmiddag. Bakfyllan hängde i luften. Räddningen och den minst sagt välbehövliga vitamininjektionen blev dagen till ära högläsning ur en bok som jag bara hört talas om mycket men aldrig själv förmått att söka upp.

Killen som läste ur boken gick under smeknamnet Satan och han verkade kunna flera stycken utantill. Det var inlevelse in i allra minsta stavelse. Vi andra kedjerökte, pimplade i oss pilsner och kippade efter andan eftersom vi var närapå att kvävas av allt skrattande.

Själva musikfestivalen som vi hade åkt dit för egentligen var plötsligt lång borta. Nikanor Teratalogen och hans mästerverk Äldreomsorgen i Övre Kågedalen hade intagit scenen. Här behövdes aldrig några påkostade pyrotekniska pjäser och dryga danska trummisar. För vi lyssnade ändå. Med spetsade öron. Och vi fick aldrig nog. Vi ville hela tiden ha mer. Mucho más! Stackars Satan, han läste och läste tills han blev alldeles torr i halsen.

Med dessa förutsättningar kan man ju tycka att det är omöjligt att misslyckas. Så sant. Men jävlar vilken kick jag fick – seismiska glädjevågor skakar om mig än idag när jag tänker på boken.

Historien i korthet: Morfar (gammal gubbe) och hans barnbarn Pyret (en liten skitunge) bor tillsammans och har ett sexuellt förhållande. Morfar hatar allt och alla och uppfostrar Pyret efter sina egna, ur gängse normers synpunkt, totalt motbjudande värderingar.

Mellan raderna kan man utläsa: Samhällssatir. Riktigt frän sådan.

På köpet får man: Skrattanfall. På löpande band.

Det är perverst, roligt och alldeles makalöst på en och samma gång. Teratologen har klätt rabelaiska groteskheter i en svensk folkdräkt. Det finns ingen hejd på karln. Han mal på sida upp och ner med ett dialektalt språk som typ högst en procent av svenska befolkningen kan begripa till fullo. Och när man tror sig ha lyckats hämta andan så kommer nästa vansinnighetslavemang. Rallarsvingar och avsiktliga träffar under bältet är snarare en regel än ett undantag.

Känn inte efter, känn inte igen er själva längre!
Allt är tillåtet!
Gör vad du vill ska vara hela lagen!

Så står det i förordet. Man skulle ju nästan kunna tro att Aleister Crowley har haft ett finger med i spelet.

Men man ska inte tro på allt man läser.

Morfar + Pyret = Sant.

Tack, Satan.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2003-08-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 15:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #853

6 kommentarer

S:t Mikael, We love ya!

Morfar&Pyret Oregistrerad 2003-08-22 12:50
 

Underbar bok, läs den!

Magnus Oregistrerad 2005-04-09 10:21
 

Märkligt. Vi läste också högt ur Äldreomsorgen på Roskilde -03. Det var dock Erika som läste, inte Satan.

Sanna Oregistrerad 2005-08-10 17:57
 

otrolig underhållande bok! Nikanor måste vara en av de bättre svenska författarna.

Kanin Oregistrerad 2006-09-03 00:13
 

Jag köpte mig en bok signerad av satan iår(2007) på roskilde.
Mycket sjukt i huvudet bok.

Åhman Oregistrerad 2007-08-01 14:36
 

[...] är titeln Nikanor Teratologens. Det är långt mellan norrländska Kågedalen och Indien, men författarskapets mest uppenbara bomärke kvarstår: språket och ögat för det [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?