Recension

: Att hata allt mänskligt liv
Att hata allt mänskligt liv Nikanor Teratologen
2009
Bokförlaget h:ström
3/10

From India with hate

Utgiven 2009
ISBN 9789173270809
Sidor 100

Om författaren

Nikanor Teratologen är pseudonym för Niclas Lundkvist. Debuten Äldreomsorgen i Övre Kågedalen kom 1992, först utgiven av Norstedts som efter uppståndelsen inte gav ut någon pocketversion. Istället gavs pocketen ut av Vertigo. Teratologen har senare skrivit Förensligandet i det egentliga Västerbotten (1998), Hebbershålsapokryferna (2003) samt Apsefiston (2002).

Sök efter boken

Vem döper en roman till Att hata allt mänskligt liv? Det låter som en bruksanvisning. På sätt och vis är det nog också det. I en lärd dialog mellan den bleke kolonialbritten Cunningham och ett missfoster i en kopparkittel möts öst och väst i en filosofisk utläggning. Det är ingen vacker saga. Fornindisk kultur lär ha varit grym: barn grävs ner till hälften innan boskap drivs över dem, thugsekten stryper hej vilt, när Indra föds bryter han sig ut ungefär i jämnhöjd med mjälten på sin mors kropp och krossar huvudet på sin far. Här målas upp en avgrundsdjup, djurisk ondska – så uråldrig att begreppet ondska i sig blir genomskinligt, kanske till och med förintat. Mot vilket ställs det vetenskapliga, förmyndande och förtryckande Storbritannien.

Förstås är titeln Nikanor Teratologens. Det är långt mellan norrländska Kågedalen och Indien, men författarskapets mest uppenbara bomärke kvarstår: språket och ögat för det vidunderliga. Som missfostret Bhairava beskrivs:

Dess huvud var väldigt och frånstötande, ärrat och täckt med ytliga blåsvullna blodkärl som löpte likt vindlande virulenta floder kring det groteska kraniet.

Eller, om britternas ankomst:

Historiens labyrintiska urinoar, uppkastad av rymden som ett halvsmält foster och bebodd av en odödlig kopplerska med uråldrigt fördärvat vårt- och böldtäckt anlete, tillät er bemäktiga er det väldiga Indien som ett oförklarligt livmoderframfall som glatt överraskar de omättliga grisarna i en stia.

Medan formen kunde vara hämtad från Markis de Sades Dialog mellan en präst och en döende, har idéinnehållet beröringspunkter med Mörkrets hjärta, Edward W Saids Orientalism, samt säkert något betydande verk av Nietzsche. Utfallet är givet: Storbritanien hycklar i sitt fördömande av primitiva ritualer samt ondska i stort, särskilt som kolonialismen inte står efter i grymhet. Man begår inbillad överlägsenhet och religiöst självbedrägeri. Enda vägen är ett slags den bisarra slumpens socialdarwinism, ett av naturen givet kaos. Med adress till västerlandet av idag. Så läser jag boken. Och knappast försöker jag igen.

För civilisationskritik i all ära – och fan så påläst det är – men jag brukar också tycka att själva grejen med skönlitteratur är väl att man kan klä idéer och resonemang i gestaltning, händelseförlopp och dramatik för att låta dem absorberas av läsarsinnet i det fördolda, i en kringgående manöver om det medvetna. Här finns mest bara en lärd uppvisning, med samtalsformen som en tunn och blek ram. ”Du kan inte förstå denna värld endast genom att mäta och väga och etikettera och analysera den, du måste brista, vandra vilse, falla sönder”, säger Bhairava till Cunningham. Så är det nog, men Att hata allt mänskligt liv är själv inget att brista till eller vandra vilse i. Manövern stannar av i en svag gest, lärd men episkt fattig. Den fortfarande svindlande språkliga fräsigheten och fantasirikedomen ackompanjerar de(n) lärdes tuggande, men som bakgrundsmusik, på för låg volym för att dränka ljuden från omvärlden.

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2009-07-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-02 19:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3383

2 kommentarer

Verkar bra! Ska läsas upp!

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2009-07-30 19:28
 

”Storbritannien” – så stavas det.

Professorn Oregistrerad 2009-08-04 12:45
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?