Recension

: Järnskuggan
Järnskuggan Erik Eriksson
2003
Norstedts
7/10

När allt kan köpas för pengar

Utgiven 2003
ISBN 9113011588
Sidor 367

Om författaren

Fotograf: Ulla Montan

Erik Eriksson bor i Grisslehamn. Han är född 1937 i Stockholm. Innan han blev författare på heltid arbetade han i många år som reporter och producent på Sveriges Television. Han har skrivit drygt tjugo böcker, varav ett tiotal romaner, tre novellsamlingar och flera ungdomsböcker. Släktkrönikan ”Vårt hjärta dog i New York” handlar om Erik Erikssons egen familj i Ryssland och USA.

Sök efter boken

Hur skall utnyttjande definieras? Finns det överhuvudtaget någon som inte blir utnyttjad under sitt liv? Ja kanske finns det en liten privilegierad klick som klarar sig undan förödmjukelsen, men de allra flesta kommer att känna den bittra smaken i munnen när det man aldrig trodde kunde hända plötsligt gör det. För vissa människor, och de är ganska många i denna värld, är daglig kränkning och utnyttjande regel och förödmjukelsen överskrider alla gränser. Vi kan tala om hela kontinenter som får lida för att andra människor tar sig rätten att utnyttja. Det som denna bok handlar om är inte ett sådant utnyttjande, här handlar det om något som sker runt oss varje dag i Sverige, det mest jämställda och civiliserade landet i världen har vi fått lära oss.

Verner Lindgren arbetade tidigare som polis men nu är han arbetslös. Han sa upp sig själv för ett antal år sedan och har precis tagit sig ur en depression med både stark medicinering och alkoholmissbruk. Margret Mattsson är polis och när hon får ett fall att lösa ber hon Verner om hjälp fast han inte är i tjänst och har brutit mot polisens regler tidigare. Tillsammans börjar de nysta upp en historia där människor kommit till skada och flera dött till följd av en liten grupp människor som driver både bordellverksamhet och utpressning.

Det är en sida av Stockholm som jag vet existerar men som jag själv aldrig har kommit i kontakt med. Här köps och säljs kvinnor via nätet till män med pengar. Allt är tillgängligt och tillåtet bara pengarna finns till hands. Kvinnorna har alla ett pris och torskarnas önskemål kan alltid drivas igenom med den rätta summan. Huvudmannen ser sedan till att mötet mellan kunden och den prostituerade filmas så att filmen sedermera kan användas som utpressningsunderlag. Allt är strikt marknadsmässigt anpassat.

Jag läser och äcklas. Hur kan det finnas ett pris på en annan människa? Historien är välskriven och när jag väl har börjat så kan jag inte sluta. Jag fångas in i denna värld av våld, förnedring och utnyttjande och jag kan inte sluta att läsa för jag måste ju se om inte poliserna ändå hinner fram till slut, även om det verkar helt omöjligt.

Detta är en mycket bra deckare. Att historien känns realistisk och att handlingen inte lämnar ut något i förtid gör att spänningen byggs upp, dessutom gör min ilska över samhällstillståndet att jag i vrede sträckläser boken. Hur kan det vara så att den som har pengar kan köpa allt, lydnad, tystnad och kroppar?

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2003-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 15:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #739

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?