Recension

: Breaking spears & mending hearts
Breaking spears & mending hearts Pat Howley
2002
Zed books
4/10

Fredsmäklaren

Utgiven 2002
ISBN 1842772473
Sidor 222
Språk Engelska

Om författaren

Pat Howley har verkat på Papua Nya Guinea sedan 1975, som lärare och ledare för ett projekt att demokratisera skolorna i landet. Han har under 1990-talet varit verksam i PEACE Foundation Melanesia, med att mäkla fred i landet.

Sök efter boken

Hur skapar man fred efter åratal av blodigt inbördeskrig? Det är frågan som den här boken behandlar. Fallstudien som författaren skriver om är ön Bougainville, en ö tillhörande Papua Nya Guinea. Där har ett blodigt inbördeskrig rått under många år då lokalbefolkningen har kämpat mot vad de uppfattat som en ockupationsregim, och mot ett gruvbolag (Rio Tinto) som de uppfattat stulit deras mark och förstört deras uppehälle.

I början av 1990-talet kunde dock parterna enas om ett vapenstillestånd. Återstod så bara att skapa fred – verklig fred. Men hur gör man det när kriget har drabbat var och varannan familj på ön? När klaner har ställts mot klaner, familjer mot familjer, och alla har någon närstående som drabbats?

I den här boken försöker Pat Howley beskriva de ansträngningar som gjordes för att nå försoning och återupprättelse för de drabbade. När de ”västerländska” sätten att försöka nå fred misslyckades började befolkningen tillämpa sina mer traditionella former för försoning. Den stiftelse som författaren är ordförande för, PEACE Foundation Melanesia, var med under många år och medlade mellan olika parter.

Det jag saknar är en mer grundläggande genomgång om konflikten som sådan – som läsare får man inte en särskilt god bakgrund till varför konflikten uppkom över huvud taget. Howley säger i och för sig att det inte är hans syfte med boken – men kan man förstå en fredsprocess utan en grundläggande förståelse om konflikten i sig? Och det gör också att vi inte kan få svar på en minst lika viktig fråga (för att tala med Mikael Wiehe); är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris?

Boken är dock intressant i så måtto att den visar att försoning och straff inte behöver gå hand i hand – att de tvärtom kan motverka varandra. I övrigt undrar jag vilka lärdomar som man verkligen kan dra från detta fall – hur generaliserbara är slutsatserna?

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 16:33

Kategori: Recension | Recension: #738

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?