Recension

: Reliker och mirakel
Reliker och mirakel Lennart Jörälv
2003
Wahlström & Widstrand
6/10

Om helgonet från Sverige

Utgiven 2003
ISBN 9146202277
Sidor 255

Om författaren

Lennart Jörälv är journalist och författare. Han har tidigare gett ut bl.a. ”Vägen till Nidaros. Längs medeltida pilgrimsleder genom Sverige och Norge”, som handlar om pilgrimsvandringar till Olav den heliges grav i Nidaros, dagens Trondheim, i Norge.

Sök efter boken

Det är mycket Birgitta i år och det kan väl knappast ha undgått någon att Sveriges enda kanoniserade helgon firar 700 år denna sommar. Artiklar och böcker skrivs, teveserier produceras och massvis med evenemang är planerade. Påven kunde emellertid inte komma och delta i saluterandet av okänd anledning, men vad gör väl det. Nu ska vi fira!

Vem är då denna människa som skapar sådan uppståndelse 450 år efter det att hennes religion faktiskt avskaffades i landet? Lennart Jörälv är en av dem som försöker finna svar och i hans bok får vi följa helgonets liv och leverne. Uppväxten och det mer jordiska livet som hustru och mor presenteras i bokens inledning liksom Birgittas väg mot saligheten och naturligtvis de många uppenbarelserna. Dessa är verkligen fascinerande och de kunde handla om allt mellan himmel och jord bokstavligt talat, från Kristi förlossning till homosexuella kungar.

Birgittas jordeliv i all ära men Reliker och mirakel handlar egentligen mer om livet efter det att huvudpersonen gått ur tiden. Det handlar om de turer som själva kanoniseringen tog, hur klosterorden skapades och hur Birgittakulten spreds i världen. Klostret i Vadstena stängdes under 1500-talet och reformationen men idag är nunnorna tillbaka och hur det gick till finns också redogjort för i boken.

Det här är en mycket lättläst och trevlig publikation och den ger en god inblick i hur Birgitta blev helig och en av Sveriges mest kända personligheter.

Textutdrag (Visa/göm)

Per Warmark

Publicerad: 2003-05-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 14:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #702

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?