Recension

: Somrars fröjd
Somrars fröjd Erik Janson
2002
Wahlström & Widstrand
8/10

Svenska kulturpersonligheters kultiverade trädgårdar

Utgiven 2002
ISBN 9146183469
Sidor 214

Om författaren

Fotograf: Magnus Hartman

Erik Janson är född 1942. Efter universitetsstudier i Uppsala har han arbetat som förlagsredaktör och journalist. Han har varit förlagschef på Svenska Turistföreningen (STF) och i många år kulturredaktör på tidningen Land. Han arbetar nu som fri skribent i Stockholm med inriktning på kultur och trädgård.

Sök efter boken

Vackra bilder av prunkande trädgårdar, enstaka liljor eller ursprungliga skisser av trädgårdsmästaren eller mästarinnan själv och foton från tiden då det begav sig. Allt blandas i Erik Jansons Somrars fröjd och ger tillsammans med den intressanta texten upplevelsen av levande trädgårdar. Trädgårdar som har planerats, vårdats, rensats och kantklippts (eller medvetet låtits bli att kantklippas) av några av Sveriges mest kända författare och konstnärer.

Följ med till Karin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs i Sundborn, idag ett av Sveriges mesta turistmål. En vacker trädgård och ett underbart hus och ateljé. Eller något längre norrut, jetsetläkaren Axel Munthes Hildasholm intill Siljan i Leksand. Gården med de många trädgårdarna som hans maka Hilda Pennington-Mellor ömt vårdade. Även om Munthe själv helst höll till i villa San Michele på Capri var Hildasholm en älskad sommarbostad för hans engelskfödda hustru och deras två söner. I samma trakt finns Erik Axel Karlfeldts Sånggården. Vem minns inte kullan med en mandelblommas hy som kom nedför backarna vid Sjugare by, och det var just i Sjugare som Karlfeldt slog ned sina bopålar. Bland övriga vars trädgårdar besöks i boken kan nämnas Verner von Heidenstam, prins Eugen, Elin Wägner, Moa Martinson och Selma Lagerlöf.

Det som känns befriande med trädgårdarna som Janson presenterar i boken är att de inte är några uppvisningsattraktioner. De är lagom prydliga och vittnar om ett genuint trädgårdsintresse hos dem som anlagt trädgårdarna. En underbar bok för dig som älskar trädgårdar, historia och kultur.

Om man har blivit så pass inspirerad att man bestämmer sig för att styra årets semester, eller åtminstone en trevlig dagsutflykt, till någon av trädgårdarna Janson presenterar i boken, har man god nytta av informationen längst bak i boken. Där har författaren samlat allt av praktisk natur som rör besök i trädgårdarna.

Det här är en perfekt bok att läsa samtidigt som du tar ett glas sherry i dina drömmars berså. Trevlig sommar!

Johanna Look

Publicerad: 2002-06-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-01 08:39

Kategori: Recension | Recension: #589

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?