Recension

: Om du bara visste ur vilken bråte dikter växer utan att skämmas
Om du bara visste ur vilken bråte dikter växer utan att skämmas Inga-Lina Lindquist
2002
Wahlström & Widstrand
4/10

Det finns hopp ändå

Utgiven 2002
ISBN 9146183248

Om författaren

Fotograf: Christer Ulvås

Inga-Lina Lindqvist är född 1964 i före detta Sovjetunionen. Hon kom till Malmö, Sverige, som 15-åring, men bor nu i Östersund, med sin man och tre barn. Hon debuterade 1994 med ”Änglaspår” och fick som första debutant någonsin FIB:s lyrikpris. Hon skriver på ryska för att sedan transponera till svenska. Hon är också flitigt verksam kulturskribent.

Sök efter boken

Det finns en friskhet i Inga-Lina Lindqvists ord som får vingarna att lyckas lämna marken och vara fart och fläkt ibland … och ibland skör poesi. Men oftast är det endast ord. Det ryska som jag kanske gärna idealiserar lever eller så är det bara fläkten av något tvärkulturellt.

Översättningarna av ryska dikter är poesi, men samtidigt finns mycket som är intetsägande i denna samling, som kanske ska vara den bråte som dikter växer ur, utan att skämmas. Är det så blir nästa bok suverän, den här har bara glimtvis något att ge.

Tycker man om "Så funkar skilsmässan" i början av boken, den härliga prosatexten vilken har farten, så kommer inget liknande efteråt i hela boken och tycker man om dikten "Poetik", vilket jag gör, så finns inget liknande den heller.

Det är bråte att rota bland nere i källaren, en måste vara motiverad för det, svårt när det finns bibliotek, med välsorterade hyllor med litteraturhistoriens alla verk på 100 meters avstånd. Så lite slöseri med papper vill jag mena, men dock med förbehållet att det finns korn som Inga-Lina Lindqvist kan mala ner och göra mjöl och baka ur den här boken till bättre böcker. Talang finns.

Csabi Urbán

Publicerad: 2002-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-16 18:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #566

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?