Recension

: Ninas bästa råd
Ninas bästa råd Nina Yunkers
2002
Bokförlaget DN
8/10

Goda råd i ansenlig mängd

Utgiven 2002
ISBN 9175884224
Illustratör Sanna Nicklasson

Om författaren

Fotograf: Vicky Lenz

Nina Yunkers förmedlar regelbundet tips och råd i Dagens Nyheter. Hon är bosatt i Barcelona och har skrivit flera resguider och böcker om olja, vitlök och ginseng. ”Ninas bok om råd” är hennes andra bok där hon samlat praktiska tips och råd.

Sök efter boken

Den som är trogen Dagens Nyheter-läsare har under lång tid kunnat ta del av Nina Yunkers tips och goda råd i en spalt i tidningen. Här är alla spalter samlade i bokform, och de är dessutom utökade med nya tips som tillkommit.

Här finns över 1600 råd, tips och knep samlade i olika kategorier, som barn, djur, växter i trädgård och kruka, smycken, möbler, kroppen och – naturligtvis – hur man rår på olika slags fläckar. Som tur är finns ett överskådligt register längre bak i boken. Allra längst bak finns plats att skriva in sina egna bästa tips.

Det är spännande att bläddra sida efter sida och läsa alla de råd Nina Yunkers samlat. Var får hon allt ifrån? Vissa råd känns mycket långsökta och man undrar hur i all världen någon kunde komma på att just det skulle hjälpa. Som att "voilegardiner mår bäst av att få en tillsats av två påsar torrjäst" när man tvättar dem. Andra råd är rätt logiska och riktigt smarta. Jag hittade en favorit i kapitlet om Barn, under "Medicin": "Från en fransyska kommer detta förslag för att ungarna ska ta sin medicin. På apoteksflaskorna klistrar hon fast deras populäraste seriefigurer." Det är lika enkelt som genialt! Klart man vill ha Kalle Ankas superduperhostmedicin.

"När nöden är som störst är Ninas bästa råd som närmast" står det i förordet. Och med Nina Yunkers bok i bokhyllan, skafferiet eller vid tvättmaskinen är det nära till hands att konsultera henne när man fått tuggummi i håret eller en persikofläck på sin bästa t-shirt. Eller, som sagt, när voilegardinerna behöver tvättas.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2002-04-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-01 08:45

Kategori: Recension | Recension: #521

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?