Gästrecension

: Kamalakanta
Kamalakanta Bankim ChandraChatterjee
2001
Edicom Förlag
7/10

Förvirrat nyskapande

Utgiven 2001
ISBN 9197368040
Först utgiven 1885

Gästinformation

Än så länge skribent och serietecknare. Men med aspirationer att så småningom bli Gud, el. motsv. befattn. i samma lönegrad. Född 1968 i Forssa i Finland. Alster kan hittas i VLT, UNT, Galago, mål & medel mm. Senaste större projekt ett långfilmsmanus GötaFilm förhoppningsvis ska spela in i höst. Just nu finansierar man det. På min fritid tycker jag om att loda. Surfa gärna vidare till sidan som saluför boken "Nuottimäki försvarar kulturen!", till ett facilt pris.

Sök efter boken

När man först stack åt mig Bankim Chandra Chatterjees Kamalakanta och bad mig översätta den, var min osökta reflektion ”Vad är nu detta för sk-t?” Det var en indisk utgåva, översatt från bengaliska till engelska, som luktade (?) högst suspekt, av någon av Calcuttas bakgator.

Det första tämligen förvirrade kapitlet ändrade inte min åsikt stort. Efter ytterligare något var jag böjd att hålla med den av Kamalakantas ”vänner” som skrivit förordet, mannen var uppenbart galen. Men ett intresse hade väckts. Vad var det här för människa, och vad var det, egentligen, han försökte förkunna?

Ju mer jag kom in i Kamalakantas tankevärld, ju mer imponerades jag av denna underliga figur. Vem vill vara medlem av mänsklighetens tveksamma gemenskap, när man kan vara så lysande utstött som Kamalakanta? Han har genomskådat den tillfälliga lycka rikedom och konsumtion kan erbjuda, tänder sin hookah med ett stopp opium, och gör ytterligare några loja, men epokgörande, betraktelser om den värld han kanske kunnat vara del av, men liksom inte riktigt vill.

Kamalakanta tillhör en av Indiens högsta kaster, men har trots detta inte, i omvärldens ögon, klarat sig vidare bra. Han lever antingen i misär i båset hos Makala, Prasanna mjölkerskans ko. Eller, i något bättre komfort, som snyltgäst hos någon av sina vänner.

Sin tid fördriver han med att skriva essäer, i vilka han kommer fram till de mest häpnadsväckande sanningar. Än är hela mänskligheten olika sorters frukter, vilket han också mycket ingående motiverar, än för han ett djuplodande samtal med en tämligen ohyfsad fluga, eller en socialistisk katt.

Den första delen av boken består av just dessa essäer. Den andra är Kamalakantas korrespondens, i vilken han försöker byta till sig opiumklumpar av diverse tidskrifter mot essäerna. Denna last, som förövrigt inte var förbjuden på slutet av 1800-talet då boken skrevs utan tvärt om uppmuntrades av kolonialmakten, kan man lätt misstänka ligga bakom en hel del av dem djupa insikter som med en metronoms punktlighet drabbar den gode Kamalakanta.

Kamalakanter Daptar (Kamalakantas journaler) publicerades som bok första gången 1875. Ytterligare några essäer tillkom, och 1885 publicerades Kamalakanta, i stort sett identisk med dagens version. Den kommer inom kort att ges ut på svenska, av Edicom Publikationer.

Största delen har skrivits av Bankim Chandra Chatterjee. Född 1838 i Kantalpara och död 1894. Han anses han vara skaparen av modern bengalisk litteratur. På svenska har tidigare publicerats Det Giftiga Trädet (1894).

Jag har en känsla av att Kamalakanta själv skulle blivit mycket upprörd över applicerandet av något så statiskt som siffror på hans älskade journaler, men om detta ändå skall göras, skulle betyget på en skala upp till tio, hamna kring sju.

Petteri Nuottimäki

Publicerad: 2002-02-16 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-05 18:31

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #476

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?