Recension

: Hit och dit men ganska långt bort
Hit och dit men ganska långt bort Johan Althoff
2001
Alfabeta
10/10

Fantasifull lek med språket

Utgiven 2001
ISBN 9150101048
Sidor 122
Först utgiven 1990
Illustratör Robert Nyberg

Om författaren

Johan Althoff är född 1947 och bosatt i Bergshamra i Roslagen. Han skriver böcker för både barn och vuxna, är verksam som dramatiker och språkföreläsare.

Sök efter boken

Oändliga är möjligheterna att använda orden i vårt språk. Ändå hindras vi allt för ofta att använda dem hur vi vill. Det finns regler som styr hur vi ska prata och vad orden betyder. Det struntar Johan Althoff i. Och det gör han förbaskat rätt i!

En kväll samlas djuren i en skogsglänta för att prata lite. De börjar fundera på vad den vackra lysande saken på himlen borde kallas. Så börjar äventyret i djurens värld. Ett äventyr som tar oss med ut på en flod av ord som porlar fram över bergen och dalarna. De hoppar fram och tillbaka och åt alla håll som inte torde vara möjliga. De är sega bacon som inte går av för konservöppnare och ett och annat prefix, ett litet och ett prexisist likadant fast stort, såvida man inte pratar som en elefant.

Ja, det är en förunderlig värld Stora Älgen, Pytteälgen, Räven och Ugglan tar oss till. Vi får följa med dem på en Hit och Dit men Ganska Långt Bort och leta efter Stora Älgens vackra ord som han tappat bort. Vad det är för ord? Jo, det är ett stort och ståtligt ord, nästan som Århundrade, men det är det inte. Älgens favoritord passar perfekt på en stor älg. Nä, inte Food-Processor, det tycker han inte om. Stora Älgens ord är självklart Bakmaskin. Smaka på det: Bakmaskin. Vackert, inte sant?

Kanske inte lika vackra, men däremot mycket passande är de illustrationer som Robert Nyberg förstärkt boken med. Den funderande älgen, de snurriga kaninerna, vännerna, en krokogatorsvans. Enkla och talande. Roliga och bra. Men inte lika vackra som Bakmaskin. Men det kanske kan bero på att ordet Bakmaskin är svår överträffat.

Detta är en bok, eller snarare glädje, en bok av språkglädje. En bok att ta fram. Alltid, den är alltid rätt och första kapitlet kan läsas hur många gånger som helst och gärna högt för människor som man tycker mycket om. Gillar du att läsa? Gillar du vårt språk? Gillar du möjligheter? Gillar du att busa? Jag är övertygad om att du kommer att gilla den här boken. För det gör man om man tycker att månglånga stumpar av något segt och smalt är ett festligt uttryck och inte är rädd för att bygga en Robust istället för att gå runtomstrunt eller faktiskt kan tänka sig att vakna upp i en Bungobäst eller ha en fåtölj i hornen…

För visst låter det mysigt att sitta i baconskenet med en sifferhög, ja ni vet, ett joggingdjur och äta en seg godsak och dricka en månglång kopp te. Men det kommer inte att hända, eller det kan det göra. Om du läser boken och det ska du definitivt göra och inte en gång och inte två utan oändligt många gånger. Om och om och om igen.

Slutligen vill jag bara tacka min gamla folkhögskolelärare som visade boken för mig första gången och framförallt vill jag buga inför Alfabetas klokhet i att ge ut en ny upplaga av denna fantastiska skrift.

Lisa Johansson

Publicerad: 2001-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-21 00:07

Kategori: Recension | Recension: #347

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?