Recension

: La Littérature
La Littérature Mathieu Lindon
2001
P.O.L
2/10

Putain, va trist!

Utgiven 2001
ISBN 2867448336
Språk Franska

Om författaren

Mathieu Lindon är född 1955. Han är journalist och litterär skribent på La Libération. Han har skrivit en mängd olika verk för förlaget P.O.L däribland ”Le Procés de Jean-Marie Le Pen” som fått mest uppmärksamhet i fransk media.

Sök efter boken

Jag åker på semester i mitten av juni, till Skottland. En aning motsägelsefullt var det dags att börja på dagensbok.com:s litteratur på franska. Jag släpade även med några andra godbitar som jag inte riktigt hunnit läsa under våren. Böcker för kvällen tillsammans med ett glas whiskey efter en dag i bergen.

Skottland är det land som skotten James Macpherson på 1700-talet beskrev framförallt i sitt verk Ossians sånger. Det var sånger han sade sig ha översatt från verk som tillkommit på 200-talet. Senare visade det sig att Macpherson egen fantasi varit det största underlaget till Ossians sånger. Skottlands landskap målades som starkt känsloframkallande på grund av dess skönhet.

La Littérture behandlar samma tema det vill säga skönhet och känslor. Men i detta fall är det de känslor som litteraturen lockar upp till ytan.

Åter till Skottland. Regnet finns aldrig lång borta. Dag två får jag genomleva en mindre storm. Skarvar, grisslor och måsar tar sig knappt över de vita gässen på havet.

Jag drar igång med läsningen av La Littérature. Inom kort överväger jag dock att ändå ge mig ut i ovädret. Boken tar mer än två veckor att läsa, hela semestern. En anonym fransk litteraturvetare vill skriva en biografi om den svenska författaren Jesper Thorn från Uppsala. Fransmannen blir tvungen att påbörja ett sherlockholmesliknande liv på sin jakt efter upplysningar kring den hemlighetsfulle Thorn för att sammanställa biografin.

Mathieu Lindon försöker i jakten på upplysningar om Thorn ge uttryck för sina egna känslor inför litteraturen. Detta gör han i dialogen mellan en handfull karaktärer i boken. Konsten eller litteraturen frammanar en viss känsla i det ögonblick den upplevs för första gången. Att återskapa denna känsla är som att försöka göra en trist kopia av något, att försöka återuppleva samma händelse exakt likadan dag efter dag.

Tyvärr skulle denna bok, La Littérature, kunnat klottras ner på fyra eller fem sidor istället för 150 stycken sidor som mestadels består av hjärtlös fransk filosofi. Viljan att analysera samt uppvisa en sorts upplysthet vad gäller litteratur är något som snabbt stjäl mark från viljan att berätta en intresseväckande historia. Litteraturvetenskapliga likriktande tankegångar, med djupanalyser, och långa "vetenskapliga" utlägg har påverkat Lindon alltför starkt för att berättelsen någonsin ska kunna få ett läsvänligt flyt.

Lyckligtvis kommer denna bok aldrig att översättas till svenska. Skottland vann återigen mitt hjärta med sina ojämförbara berg, sjöar och omväxlande väderlek. Konstigt nog framkallar landet alltid samma känsla inom mig, en sorts nyförälskelse.

Ranald MacDonald

Publicerad: 2001-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-09 12:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #251

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?