Recension

: The MOJO Collection – The Ultimate Music Companion
The MOJO Collection – The Ultimate Music Companion Jim Irvin
2000
Canongate Books
8/10

Skivtips en masse

Utgiven 2000
ISBN 184195067X
Sidor 234
Språk Engelska

Om författaren

Jim Irvin har tidigare skrivit för Melody Maker, The Guardian och Time Out. Han har varit involverad i tidningen MOJO nästan sedan starten och är nu tidningens chefsredaktör.

Sök efter boken

The MOJO Collection har mer karaktären av en tipsbok än ett uppslagsverk. Boken innehåller längre texter om de skivor som presenteras i boken, information om på vilket skivbolag skivan släppts, producent, i vilken studio den är inspelad, vilken månad och vilket år skivan släppts, skivans längd, om den finns tillgänglig i nuläget och vilka låtar som finns med på albumet, för att bara nämna en del av den information vi får om alla skivor. Det torde vara ganska uppenbart att en sådan bok inte kan göra anspråk på att vara fullständig, de 65 skribenternas syfte är istället att skriva om de skivor som de anser vara den moderna musikhistoriens viktigaste.

Idén är att boken skall byggas ut mer och mer i varje upplaga, i nuläget innehåller boken drygt 900 sidor, vilket inte är att förakta. En hel del skivor som jag hävdar borde ha platsat här saknas, men å andra sidan tror jag att många av dem kommer att tillkomma i kommande upplagor, de har kanske inte valt ut de, exempelvis, Dylans respektive Beatles skivor jag hade valt, men förmodligen kommer det att tillkomma fler skivor av dessa artister, det är svårt att göra invändningar mot sådant man tycker saknas här.

Vad gäller skivor som man kan tycka inte borde finnas med i The MOJO Collection, så finns det förvisso en hel del som jag personligen inte är speciellt svag för, men som jag kan gå med på har förtjänat sin plats här ändå. Egentligen är det inte speciellt många skivor jag invänder emot, men att Offsprings Smash skulle platsa i denna bok går jag inte med på, att den kvalitetsmässigt skulle hålla en klass som förärar den en plats bland 1900-talets viktigaste skivor är ju inte ens värt att överväga och att den som skiva skulle haft ett tillräckligt stort inflytande för att förära den en plats här anser jag också bara vara löjligt. En annan skiva jag håller för tveksamt att den platsar här är Fountains Of Waynes självbetitlade debutskiva, men överlag är det som sagt inte mycket jag har att invända emot.

Något som slår mig redan första gången jag bläddrar igenom boken är hur många skivor av de som listas i boken jag redan har, härav drar jag slutsatsen att det bör vara en bra tipsbok för mig när jag skall köpa skivor. Två av Will Oldhams alteregon är representerade, Bonnie ”Prince” Billy och Palace Brothers, vilket jag inte hade räknat med, att Zombies och Them finns representerade kanske inte är så förvånande, men icke desto mindre gläder det mig. Kanske är The MOJO Collection litet förutsägbar annars, men det skall den väl vara, det finns rätt många skivor som ”måste” och också ”skall” vara med.

Sonics, The Monks, The Electric Prunes, The Thirteenth Floor Elevators, Love och The Beau Brummels är alla representerade med en varsin skiva, alla dessa finns också representerade på boxen Nuggets – Original Artyfacts From The First Psychedelic Era (1965-1968), vilket får mig att dra slutsatsen att någon i redaktionen måste vara ett fan av den boxen. Boxen i sig finns också den representerad, för efter listningen av ”riktiga” skivor så kommer en avdelning med samlingsskivor och boxar. Längst bak i boken finns ett register där man kan slå upp på både skivtitlar och artistnamn, boken i sig är arrangerad i kronologisk ordning.

Jag har köpt en del av de skivor som finns representerade i boken sedan jag köpte den, de flesta av dem är dock sådana som redan stod på listan över skivor som jag tänkt köpa. Beach Boys ypperliga Pet Sounds, Jefferson Airplanes Surrealistic Pillow och Rolling Stones Exile On Main Street är sådana skivor som förmodligen redan borde ha funnits i skivsamlingen, Jacques Brels underbara sista skiva Brel, Nick Drakes Pink Moon och The Youngbloods, av vilka jag fick köpa en samlingsskiva istället eftersom den listade skivan inte fanns, var väl mer tveksamt att det hade blivit av att köpa annars, tipsen har visat sig vara bra, de skivor jag köpt på inrådan av The MOJO Collection har inte gjort mig besviken. Härav kan jag varmt rekommendera den här boken, den innehåller mycket information och en hel del intressant kuriosa och vill man ha tips på vad man bör utöka sin skivsamling med så fungerar den som sagt utmärkt.

Martin Eriksson

Publicerad: 2001-02-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-15 12:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #120

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?