Recension

: Boken till Dig
Boken till Dig Kerstin Thorvall
2000
Albert Bonniers förlag
6/10

Hur man blir en söt brud i karamellförpackning

Utgiven 2000
ISBN 9100573116
Först utgiven 1959

Om författaren

Kerstin Thorvall (1925-2010) var författare och illustratör, känd inte minst för sina självbiografiskt inspirerande och sexuellt öppenhjärtiga romaner, som Det mest förbjudna från 1976. Hon har också skrivit och illustrerat en mängd barn- och ungdomsböcker och varit verksam som skribent i vecko- och kvällspress.

Sök efter boken

Kerstin Thorvalls Boken till dig utkom första gången 1959 och är en handbok för unga flickor, eller som Thorvall själv beskriver den: ”boken, som inte fanns, när jag själv behövde den”. Boken i sig är en underbar liten karamell, med rosa äpplen och skira gröna blad på pärmen, och med inlagan vackert illustrerad av Thorvall själv med söta, spinksmala töser i allehanda kreationer och fluffiga frisyrer.

Alla de områden som kan orsaka problem i en tonårig flickas liv tas upp. Thorvall besvarar inte alla områden själv, utan konsulterar olika experter. Diverse läkare pratar om ”eventuella konflikter mellan dig och dina föräldrar”, om ”pojktycke” och kärlek, om bantning och hur man sköter sin hälsa för att ”må bra och bli söt”. Andra områden som tas upp är ekonomi, klädvård, skönhetsvård, skola, yrkesval och heminredning. I sista kapitlet poängteras dessutom att oavsett om man som kvinna ska ut i yrkeslivet eller ej får man inte glömma bort att gå hushållskola och barnavårdskurs för det ”måste man kunna, hur snillrik och begåvad man än är.”

De informativa kapitlen varvas med små oskyldiga noveller, som allt som oftast avslutas med att flickan springer upp på sitt rum och gråter över pojken som är förälskad i en annan flicka. Noveller som vem som helst kan känna igen sig i. Känner man sig riktigt nere har Thorvall samlat ett gäng klassiska hjärta/smärta-dikter av bland andra Karin Boye och Edith Södergran att trösta sig med. Thorvalls syfte med dessa små snyftare är gott, hon visar den unga flickan att det finns fler i hennes situation, har funnits, kommer att finnas.

Syftet med boken känns uppriktigt och, för att använda femtiotalsord, riktigt rart. Thorvall tar upp flera tonårsproblem som kanske inte var helt accepterade på femtiotalet. I en konflikt med sina föräldrar så är det kanske inte alltid flickan som är den besvärliga. Problemet ligger även hos föräldrarna, som inte ger flickan den respekt hon behöver, och inte förstår hennes situation.

När jag läser den idag som en handbok för unga damer som tar sina första steg på vuxenlivets stig, känns den faktiskt ganska förlegad, även om en del tips och råd fortfarande är aktuella. Boken visar med all önskvärd tydlighet att den viktigaste uppgiften för en flicka på femtiotalet var att vara söt. Om man hade den egenskapen ordnade sig resten. Därför delar Thorvall med sig av bantningstips, frisyrtips och glasögontips i stor mängd. Tyvärr finns det ingen ironi bakom orden, vilket idag känns beklämmande. Men det känns som att inställningen snarare får stå för tiden och samhällets syn på kvinnan, än för författarinnan. Thorvall är kamratlig i boken och kommer med få egentliga pekpinnar. Det är välmenta tips och råd för att göra en flickas tillvaro lite enklare, och följer man dem blir man en trevlig ung dam.

Men läser man boken som tidsdokument över femtiotalet, socialt och kulturellt, med dess kvinnosyn, moral, sexualsyn, materiella standard, och inte minst hur språket används, blir den betydligt mer intressant. Hur mycket från femtiotalet finns kvar i dag, och hur mycket är förändrat? Ibland håller det prydliga språket på att reta vansinne på en. Som i kapitlet som handlar om matvanor och bantning. Flickans mamma ställer fram mat men flickan vill inte ha. ”Som svar ser man tjurigt ner i tallriken och biter så nätt en bit hårt bröd. Utan smör”. Flickor som äter bröd utan smör istället för ordentlig mat har knappast minskat sedan femtiotalet, men jag undrar hur många som idag bryr sig om att ta en nätt tugga.

Dagens unga tjejer skulle behöva någon med Kerstin Thorvalls omtanke, men budskapet att vara söt och medgörlig får gärna bytas ut mot kvaliteter som stämmer bättre överens med det samhälle i vilket vi vill leva i framtiden.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2001-01-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-05 21:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #88

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?