Recension

: En förbjuden bok
En förbjuden bok David Levithan
2023
Lilla Piratförlaget
6/10

Kamp mot bokförbud

Utgiven 2023
ISBN 9789178135158
Sidor 210
Orginaltitel Answers in the Pages
Översättare Cecilia Falk
Först utgiven 2022

Om författaren

David Levithan är född 1972 och bosatt i New York. Han är förläggare på PUSH, ett bokförlag med litteratur för och av unga, och håller kurser i ungdomslitteratur. Debuten Ibland bara måste man kom på svenska 2007. Levithan har både skrivit romaner för ungdomar och vuxna samt omarbetat en rad filmmanus till bokform.

Sök efter boken

Engelskläraren mr Howe delar ut boken ”Äventyrarna” i en femteklass och Donovan lämnar sitt exemplar i köket, där hans mamma hittar det och börjar bläddra. Hon har för vana (ovana?) att läsa sista sidan först och den allra sista meningen får henne att gå i taket:

I det ögonblicket insåg Rick exakt hur mycket han älskade Oliver, och Oliver insåg exakt hur mycket han älskade Rick, och insikten i detta ögonblick skulle leda dem vidare till mycket av den glädje och de äventyr som de skulle få uppleva i framtiden.

Hon kontaktar rektorn för att hon finner boken olämplig för barn och så är det igång.* Böckerna samlas in i väntan på att en kommitté ska läsa dem och ett öppet möte ska hållas men för första gången har alla eleverna tagit med sig sina böcker hem. Donovan har bara hunnit läsa några sidor men lånar boken på biblioteket och läser i smyg för att få veta vad det är som är så upprörande.

Som tur är, förstår klasskamraterna att det inte är Donovan som på något sätt varit drivande och att han hamnar i kläm i det här. Han tar dock på sig att kontakta författaren och fråga om hur den där meningen egentligen ska tolkas och väntar spänt på svar.

En förbjuden bok innehåller ytterligare två historier; ”Äventyrarna”, som är boken allt kretsar kring, och berättelsen om Gideon, som har ett speciellt förhållande till ord och sköldpaddor. Han får en ny klasskamrat och en ny värld av samhörighet öppnar sig. Han har visserligen haft andra vänner tidigare men inte alls på samma sätt.

Som så ofta är det barnen som är mer förståndiga än många av de vuxna men även om polariseringen finns där blir det inte så hårt och hätskt. Det nedtonade läget gör i stället att argumenten framstår än tydligare. För egentligen är det väl inte väsentligt om den kärlek Rick och Oliver känner är vänskaplig eller mer än så, och oavsett om de hindras från att läsa vissa böcker finns det en verklighet som barnen lever i.

Det är fint att läsa om hur klasskamraterna stöttar sin lärare – och varandra – när den valda boken skapar kaos i det lilla samhället och skönt att de flesta behåller lugn och sans och i slutänden faktiskt är beredda att lyssna på varandra.

* En förbjuden bok är naturligtvis ett inlägg i debatten kring förbjudna böcker, banned books, i framför allt U.S.A., där allt fler skolor förbjuder vissa böcker utifrån resonemang om att innehållet är stötande eller på andra sätt olämpligt på grund av tematik kring sexualitet, rasism och våld – eller bara barn som inte beter sig som föräldrar vill (man kan jämföra med debatten kring Pippi Långstrump på 1940-talet). ”Äventyrarna” är ett fiktivt verk men Gideons klass läser Harriet, spion, en bok jag själv läste och älskade på 1980-talet, och som hamnar i kategorin barn som inte beter sig önskvärt.

Saga Nordwall

Publicerad: 2023-12-29 00:00 / Uppdaterad: 2023-12-29 23:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9091

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?