Recension

: The House in the Cerulean Sea
The House in the Cerulean Sea TJ Klune
2020
Tor Books
10/10

Hjärtevärmande om byråkrater och Antikrist

Utgiven 2020
ISBN 9781250217288
Sidor 398
Språk Engelska

Om författaren

Tj Klune är en amerikansk författare. Han debuterade 2011 med boken Bear, Otter, and the Kid. Klune fick sitt stora internationella genombrott med The House in the Cerulean Sea 2020.

Sök efter boken

Linus Baker är en byråkrat. Närmare bestämt en socialarbetare på Department in Charge of Magical Youth, DICOMY. Hans arbete går ut på att besöka och utvärdera barnhem som specialiserar sig på magiska varelser och barn med magiska förmågor, och därefter skriva utförliga (och vansinnigt torra) rapporter som avslutas med en rekommendation om huruvida barnhemmet bör finnas kvar eller elimineras. Linus tror på regler och rutiner och på att aldrig någonsin avvika från dessa. Han är en stram och fyrkantig person i ett stramt och fyrkantigt system. Han gör sitt jobb, skriver sina rapporter, och åker därefter hem till sitt lilla hus och sura katt där han tillbringar några timmar i ensamhet med sina vinylskivor innan han nästa dag kliver upp och börjar om från början. För att jobba med magiska personer dagarna i ända är Linus liv förvånansvärt fritt från magi.

Magin börjar inte på riktigt förrän Linus kallas in till Överstebyråkraterna på DICOMY för att informeras om att han ska skickas ut till en ö där ett ytterst ovanligt barnhem ska utvärderas. Allt är extremt hemligt, och Linus ska vara borta en hel månad. Han får med sig rapporter om barnen på ön, och skickas hem för att packa sina gråa kostymer och sin vresiga katt.

Barnen på ön i det azurblå havet visar sig vara där för att de anses vara särskilt farliga. Pojken Lucy är son till självaste djävulen, men när man skrapar på ytan är han kanske mindre ett förebud om världens undergång, och mer en rädd pojke som hela sitt liv fått höra att han är ondskan personifierad. Sådan far, sådan son, trots allt. Eller? Varken barnen eller deras föreståndare Arthur är vad Linus förväntade sig, och ännu mindre vad den fientliga omvärlden anser dem vara. Under månaden Linus tillbringar på ön får han ömsa förutfattade meningar som ormar ömsar skinn.

The House in the Cerulean Sea är den varmaste läsupplevelsen jag haft på väldigt, väldigt länge. Det är något särskilt med en hjärtevärmande berättelse om Antikrist, och den självvalda familjen han omger sig med. Sällan har en bok påverkat mig så mycket som TJ Klunes mästerverk, och lämnat mig så fylld av hopp. Jag tror att vi alla i dessa tider behöver en dos magi, särskilt en signerad TJ Klune. Jag skulle kunna skriva betydligt mer om alla fantastiska karaktärer ni kommer att få lära känna när ni läser The House in the Cerulean Sea, men jag tror att det är bättre att de får presentera sig själva. Den här boken är fulländad. Jag längtar redan efter att läsa den igen.

Katze Collmar

Publicerad: 2021-07-19 00:00 / Uppdaterad: 2021-07-18 22:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8518

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?