Recension

: En dyrbar fångst
En dyrbar fångst Christoffer Holst
2023
Lovereads
7/10

Systerskap, försvunna flickor, mat och dramatik

Utgiven 2023
ISBN 9789188803948
Sidor 296

Om författaren

Christoffer Holst är författare, förläggare och sommelier. När Christoffer inte skriver böcker lagar han mat och drömmer om vingårdar att besöka. Han tycker feelgood är en livsbejakande genre som ger hopp till sina läsare, och är sedan 2018 också general för Feelgoodfestivalen i Mariefred. 2023 var han aktuell med första delen i en ny mysdeckarserie, En dyrbar fångst. Lagom till julen samma år kom uppföljaren Ett delikat mörker.

Sök efter boken

Jag är väl inte känd som något feelgood-freak, men när En dyrbar fångst, första delen i Morden längs kartan, lockar med att vara en mysdeckarserie full av charm och mörka mysterier blir jag nyfiken. Vi får stifta bekantskap med den paranta Louise Collins, drygt sjuttio år. Den legendariska tidningen hon har startat och levt med har lagts ner. Hon har även blivit änka och livet känns emellanåt tomt och lite trist. Istället för att bli en sorgsen pensionär går hon in i sin pappas hotellimperium. Ett nytt hotell i Vadstena behöver hjälp med koncept och marknadsföring.

Hennes trettio år yngre syster Lina kom in i Louise liv för bara tio år sedan. Det visade sig att pappa hotellmagnaten haft en utomäktenskaplig affär. Systrarna är otroligt olika, men de delar samma fascination för mordhistorier och de senaste åren har de kommit väldigt nära varandra.

Lina driver en delikatessbutik på Hornsgatan i Stockholm. När skomakaren i grannbutiken intill plötsligt går bort upptäcker Lina av en slump att han även jobbade som privatdetektiv. Hon kan naturligtvis inte låta bli att bli insyltad i hans gamla klienter. När Linas liv ställs på ända hamnar även hon tillfälligt i Vadstena, där storasystern gnisslar tänder över hur det nya hotellet ska lanseras. Tillsammans driver deras nyfikenhet dem att börja nysta i försvinnandet av en ung tjej som försvann från landsvägen i närheten.

En dyrbar fångst är dessutom späckad med god mat och dryck. Det är ett rätt härligt tillägg, som jag tänker skulle kunna utvecklas ännu mer. Idén om Morden längs kartan känns genial. Jag ser framför mig hur vår dynamiska systerduo kommer att besöka den ena småstaden efter den andra, snubbla in i olika mysterier och mord. Jag tycker att det är ett fräscht koncept att ha en kvinna på sjuttio plus som huvudperson. Och att hon inte benämns som gammal, utan kallas tjej ibland. Det ligger i tiden. Plus att systrarnas pappa som är i nittioårsåldern fortfarande är med i matchen. Jag behöver sånt i livet och litteraturen.

Men mitt i allt myspys och göttigheter är det här en bitvis fasansfull historia. Den behandlar sociala medier, försvinnanden och svek. Det är när den svärtan möter och krockar med myset som jag blir hooked. Det här är, sanna mina ord, en riktigt bra början på ett spännande äventyr. Jag väntar spänt på systrarnas fortsatta framfart. Förutsättningarna finns verkligen.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2023-05-19 00:00 / Uppdaterad: 2023-05-19 16:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8997

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?