Recension

: Fine de Claire
Fine de Claire Daniel Gustafsson
2022
Nirstedt/litteratur
7/10

Storslaget om ostron

Utgiven 2022
ISBN 9789189389533
Sidor 237

Om författaren

Daniel Gustafsson, född 1972, översätter från engelska och ungerska och har bland annat översatt László Krasznahorkai. Han debuterade med Odenplan 2019 som nominerades till Augustpriset.

Sök efter boken

En kvinna sätter sig en tidig morgon i sin bil och åker söderut. Hon lämnar ett dött äktenskap och en trasig relation till sin dotter med siktet på södra Frankrike och ostronodlingarna som finns där. Under resans gång kommer hon att möta människor hon aldrig skulle mött annars, men framför allt kommer hon att ha tid att reflektera över det förflutna: sitt eget, men också jordens och människans.

Daniel Gustafsson har skrivit en finstämd och omsorgsfull berättelse om att känna sig i ofas med världen. Kvinnan nämns nästan aldrig vid namn, men som läsare får man komma nära, blicka in i ett helt liv som, trots att kvinnan inte verkar vara särskilt gammal, är nära sitt slut. Tidsperspektivet är enormt i det lilla, detaljerna vad som bär berättelsen framåt.

Parallellt med kvinnans resa från Sverige ner i södra Europa berättas historien om ett storslaget äventyr som går helt fel, en olyckshändelse som får ringar på vattnet in i nutiden och som i allra högsta grad påverkar kvinnans egen berättelse. Det handlar om ostron av sorten Fine de Claire, och i dem kan människan speglas; vem hon var och vem hon har blivit. Den ömmande punkten som knyter spegelbilden samman är denna: också ostron vill (av oförklarliga anledningar) leva i flock, precis som människan.

Ekokritiken går inte obemärkt förbi, men samtidigt vore det fel att beskriva Fine de Claire endast som sådan. Snarare fungerar boken som en filosofisk resa ner i människan och jordlagren, där kritiken mot hur människan har verkat i miljön är en självklar del av ämnet.

Gustafssons ambitioner med denna lilla, förtätade bok är, som synes, stora. Till viss del lyckas också boken komma dit: det är storslaget – och språket är så omsorgsfullt behandlat att det inte går att göra annat än att häpna. Tyvärr saknas ett lager av mänsklighet och värme för att historien på riktigt ska beröra läsaren. Kanske handlar det om att kvinnan förblir något anonym och generaliserbar, kanske handlar det om att boken redan från början har ett så tydligt mål och att resan dit går något för snabbt för att man ska hinna landa i de storslagna tankarna, men också i de möten kvinnan har längs vägen. Med det sagt är Fine de Claire en mycket speciell bok som uppmanar läsaren att se på världen med nya ögon.

Nadja Gollbo

Publicerad: 2022-11-09 00:00 / Uppdaterad: 2022-11-08 22:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8901

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?