Recension

: En lek med lågan
En lek med lågan Astrid Saalbach
2007
Albert Bonniers
6/10

Bränner bakom glasvägg

Utgiven 2007
ISBN 9789100112363
Sidor 315
Orginaltitel Fingeren i flammen
Översättare Margareta Järnebrand
Först utgiven 2005

Om författaren

Danska Astrid Saalbach föddes 1955, är utbildad skådespelare och författare till dramatik, romaner och noveller. Hon har bland annat fått Nordiska Dramatikerpriset och är översatt till flera språk. Den första romanen att översättas till svenska var Den glömda skogen 1990.

Sök efter boken

”Har du hört talas om några vackra kvinnor som har varit lyckliga?” Claire är sexton år och råkar höra en väninnas mamma trösta dottern. Du ska inte vara avundsjuk på Claire, säger mamman. Hon kommer att få det svårt.

För Claire är så väldigt vacker. Hon är en begåvad violinist – åtminstone så länge hon blir sedd – och hon kommer in på musikkonservatoriet i Köpenhamn. Hon får en liten son som hon blir ensam att ta hand om; hon är ljuv och strävsam. Och så en dag anklagar hon sin lärare på konservatoriet, den karismatiske Tobias Lund, för sexuella övergrepp.

Vad har egentligen hänt mellan Claire och Tobias? Vi möter arbetskamraternas spekulationer, fler svartsjuka väninnor, familjemedlemmarnas ställningstaganden, Tobias förnekelser och Claires tvivel. Astrid Saalbach låter läsaren snudda vid en hel hop människors olika tankar och känslor, men stannar vid fragment. Resultatet blir som i ett tittskåp, en sådan där myrfarm med glasvägg. Släpp ner en bit socker eller en brinnande tändsticka och se hur det nästan på en gång påverkar olika delar av myllret.

Och Claire är den som leker med elden. Hennes skönhet har närmast mytologiska drag. Hon förhäxar män, driver dem nästan till vansinne. Hon vårdar sig om sitt utseende och det hänger över henne som en skuld. Som om hon aldrig riktigt tillhörde sig själv, som om hennes skönhet gav andra rätt att ta vad de vill ha. Vackra människor kan kanske inte bli lyckliga. Inte som Claire. Från hennes objektsposition är lycka något som ligger i betraktarens ögon.

Trots mängden inifrånperspektiv är En lek med lågan en sval, nästan klinisk roman. En undersökning. Och Saalbach rör sig på minerad mark – det är till Claires förflutna hon ställer frågorna om varför det som hände med Tobias hände. Hans handlande får konsekvenser, men inga vidare förklaringar. På så sätt lägger Saalbach också ansvaret på offret, Claire, eller åtminstone på offrets konstitution och bakgrund. På den där flickan som är så vacker att hon fullkomligt internerat omvärldens blickar och blivit objekt ända ut i fingerspetsarna.

Ella Andrén

Publicerad: 2009-05-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 21:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3298

3 kommentarer

”Hans handlande får konsekvenser, men inga vidare förklaringar. På så sätt lägger Saalbach också ansvaret på offret, Claire, eller åtminstone på offrets konstitution och bakgrund.” Men det är väl en enorm skillmad på att skylla på en individ och att skuldbelägga dennes sociala omständigheter? Om jag nu uppfattat vad du skrev rätt.
Bra skriven recension! Blir sugen på att läsa boken.

Henrik Oregistrerad 2009-05-09 02:32
 

Tack! Och absolut, visst är det skillnad. Men man gör samtidigt ett val i skuldfrågan när man som författaren söker efter svaren i (det eventuella) offrets bakgrund snarare än i gärningsmannens. Vad författaren egentligen menar kan förstås inte jag veta – jag läser den som att det är det som är poängen, osäkerheten. Men: om man läser Alices rapport från ett seminarium med författaren från bokmässan 2007 -http://dagensbok.com/2007/10/09/bokmassan-2007-dag-3/ – så framstår hennes avsikter som helt annorlunda.

Ella Andrén Redaktionen 2009-05-10 08:14
 

[...] Astrid Saalbach “En lek med lågan” | dagensbok.com [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?