Recension

: Korpen
Korpen: Fakta och myter Bengt-Erik Engholm
2022
Natur & Kultur
8/10

Spännande om stilig fågel

Utgiven 2022
ISBN 9789127175754
Sidor 125
Illustratör Lina Blixt

Om författaren

Bengt-Erik Engholm föddes 1959 och växte upp i den lilla byn Kölsillre i västra Medelpad. Sedan 1984 bor han i Stockholm med fru och två söner. Bengt-Erik har givit ut ett tiotal böcker och vid sidan av det egna skrivandet håller han skrivarkurser.

Sök efter boken

Nog är det något speciellt när korpen flyger över och kraxar med sitt ödesmättade läte som gett den dess namn. Det är inte svårt att förstå att människor har tolkat det som något olycksbådande.

Men korpen kan låta på fler sätt. Vi har en korpkoloni ganska nära vår sommarstuga och en gång trodde vi att någon skogshöna flugit fel och spelade i vår skog. Men efter lite research insåg vi att det var korpen. Numera är vi mer lyhörda när vi passerar dungen och har fått uppleva flera olika korpläten.

I boken Korpen – fakta och myter presenterar Bengt-Erik Engholm i korta och överskådliga kapitel med tydliga rubriker vad man trott och vad man i dag vet om korpen. Allt suggestivt illustrerat av Lina Blixt. Teckningarna fångar korpens väsen väldigt väl och Lina Blixt har lyckats att både skildra den som en skräckinjagande mytfågel och som en social och vacker fågel.

Korpen har alltid varit en viktig fågel för människan, både hos oss i Norden och på andra platser. I vissa delar av världen finns till och med myter om att det var korpen som skapade världen.

Vårt förhållande till korpen har alltid varit dubbelt, vi har både sett den som vän och fiende. Den har, liksom andra kråkfåglar, jagats hårt men har också setts som en skyddsande.

Förutom de många myter som finns om korpen presenterar den här boken modern forskning om den kloka och sociala fågel som korpen är. Det är en lärorik och spännande bok som nog kan vara intressant för så väl den fågelintresserade som den mytologiskt intresserade.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2022-11-02 00:00 / Uppdaterad: 2022-11-01 02:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8895

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?