Recension

: Mörk flod
Mörk flod Deon Meyer
2022
Weyler
8/10

Brott, korruption och vidunderlig natur i en salig blandning

Utgiven 2022
ISBN 9789127177666
Sidor 434
Orginaltitel Donkerdrif
Översättare Mia Gahne
Först utgiven 2020

Om författaren

Deon Meyer är journalist och författare, född 1958 i södra Sydafrika. Han debuterade 1994 med Wie met vuur speel. Översatta till svenska finns bland andra deckarna Den sista safarin (2012), 7 dagar (2014) och Kobra (2016). Flera av Meyers berättelser har även blivit film och tv-serier.

Sök efter boken

Att återigen få hänga med den slitne kommissarien Bennie Griessel och hans lojale (nuförtiden med mage försedde) kompanjon Vaughn Cupido på Hawks ryktbara rotel för grova våldsbrott är en ynnest. Även om de i Mörk flod, denna den sjunde delen i Deon Meyers förstklassiga kriminalserie, som så ofta, hamnat i blåsväder.

Det sydafrikanska landskapet är hänförande vackert med blånande berg. Det är september månad, vilket är lika med vår i Västra Kapprovinsen när våra vänner ställs inför polisens disciplinnämnd, anklagade för kardinalsynden att under ett ingripande vägra lyda order från en överordnad.

Straffet består i degradering och temporär förflyttning ut i tjotahejti och Griessel befarar att han, efter bedriften att ha hållit sig spik nykter i dryga halvåret, inte kommer kunna låta bli att ta till flaskan igen.

Till Griessels och Cupidos oerhörda lättnad får de i stället order om att inställa sig på polisstationen i det fashionabla Stellenbosch, en knapp timmes resväg från Kapstaden. Ett paradis för rika vitingar, som Cupido uttrycker saken, med praktfulla vingårdar, välansade golfbanor, ett prestigefullt, pampigt universitet samt pittoreska vitkalkade gamla hus från kolonialtiden. Kan det ligga något lurt bakom att de hamnar just här?

Det första fallet de får på sitt bord är till synes okomplicerat, men känsligt eftersom det involverar en försvunnen student, något som också berör Griessel lite extra då han själv har en son i samma ålder. Callie de Bruin är stipendiat, datasnille, högpresterande och inbunden. Han går under namnet ”spöket”, eftersom de nästan aldrig ser till honom på studenthemmet, där han bor. Griessel inser att det är något som inte stämmer när han upptäcker Callies flashiga dator, dyra märkeskläder och hemliga bankkonto, detta trots att han är son till en ensamstående mor utan tillgångar.

Samtidigt mår den attraktiva fastighetsmäklaren Sandra Steenberg pyton i en annan del av staden och värre ska det bli! På grund av att fastighetsmarknaden kollapsat är hon skuldsatt upp över öronen och har till på köpet trasslat in sig i en härva av lögner. Risken för att familjen blir av med taket över huvudet är överhängande.

När hon blir erbjuden att sälja godset Donkerdrif (som också är originalets titel) åt en randmiljardär och storsvindlare har hon därför inte råd att be honom flyga och fara, även om Jasper Boonstra får hennes inre varningsklockor att klämta för fullt. Han är en ful fisk, som hon inte vet var hon har, men också hennes enda chans att komma på fötter igen.

Fast Sandra hamnar istället ur askan i elden. Då Boonstras uppretade fru anmäler att hennes make sjappat får Griessels berömda magkänsla honom att misstänka att det är fastighetsmäklaren som varit honom behjälplig.

Jag kan bara konstatera att Deon Meyer vet hur en slipsten ska dras. Som vanligt när jag läser hans böcker slås jag – gång på gång – av hur skickligt han skriver. Meyer är en mästerlig intrigbyggare som lyckas hålla läsarens intresse vid liv från första till sista sidan. Perspektivet ligger i vartannat kapitel hos polisduon Bennie och Vaughn, och i vartannat hos den olyckliga fastighetsmäklaren Sandra. Ju längre romanen fortskrider skiftar också fokuset allt oftare, också inom ett och samma kapitel.

Ett stråk av humor genomsyrar författarens språk, enstaka ord på afrikaans berikar översättningen och personbeskrivningarna är frapperande livfulla. Långt om länge flätas intrigtrådarna samman i romanen.

Jag känner sådan respekt för författarens ambition att skildra de politiska komplikationerna i Sydafrika, som dras med en utbredd korruption, även inom polisväsendet. Ekonomin är skral, statliga företag plundras på sina tillgångar, järnvägen, vattenförsörjningen och elnätet tillåts förfalla, kriminella gäng härjar, und so weiter.

Men vad är egentligen en statskapning? Vadå för gruff med SSA? Och vad hade president Zuma för fuffens för sig? Jag blir tvungen att googla för att reda ut begreppen.

Summa summarum bjuder Deon Meyer återigen på en gedigen kriminalroman, som ger läsaren insikt i det nutida Sydafrikas utbredda oreda och därtill en dos spänning. Läsning anbefalles!

Ingrid Löfgren

Publicerad: 2022-10-02 00:00 / Uppdaterad: 2022-09-30 23:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8878

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?