Recension

: Onåd
Onåd J M Coetzee
2000
Brombergs
9/10

Dramatisk romansoppa

Utgiven 2000
ISBN 9176088219
Sidor 246
Orginaltitel Disgrace
Översättare Thomas Preis

Om författaren

John Maxwell Coetzee som hans fulla namn lyder, föddes 1940 i Kapstaden, Sydafrika. Han har varit yrkesverksam både i hemlandet och i England, men bor sedan 2002 i Australien. Han är också professor vid University of Chicago. Han debuterade 1974, fick genombrott 1980 med I väntan på barbarerna. Två gånger har han vunnit Bookerpriset, 1983 för Historien om Michael K och 1999 för Onåd. 2003 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Nobelpriset 2003 – Prisets sida om författaren.

Sök efter boken

Tag samtidens hetaste frågor: Moral, djurrätt, prostitution, feminismÂ… Blanda med klassiska problem: Lärarrollen kontra eleven, åldringens åtrå till ungdom. Krydda med sex, våld, våldtäkt, och en gammal akademisk stofil som berättare. Strö över klassiker citat från Dante, Byron och Coleridge.

Ställ på en spis av den stilrenaste sparsmakade prosa, extremelegant och intellektuell, ett steg fram från Hemingway. Låt allt sjuda ur den gamla världens perspektiv, där universitetet är symbolen för bestående värden sedan antiken. Låt berättaren, universitetsläraren i panik över att favorithoran slutar med sitt arbete förföra den unga sköna studentskan han undervisar. Då bör den börja koka, den dramatiska soppan, närmast som en Soppopera (läs såpopera) med vändningar om vad som är ont och gott, i den nya världen och den gamla.

Jag som ätare vet inte hur jag ska förhålla mig till kocken; berättaren och huvudpersonen: David Lurie. Är han som Pär Lagerkvists dvärg i Dvärgen? En otillbörlig berättare eller är han på botten i det djupaste mörka i det att vara människa och man?

Hans egen dotter säger åt honom att han inte kan förstå henne för han är man och för att han är universitetslärare David Lurie. Före detta frun är sarkastisk när hon hör om hans (kärleks)historia, han sitter på höga hästar av åtrå. Ska man hålla med dessa båda kvinnor?

Jag väljer till slut sympatins väg. Det är inte politiskt korrekt, men David Lurie är människa, styrd av sin natur. Vilken är: Avguda poesi, gärna romantiken och kvinnor, gärna unga med former. Han drivs till äckel nästan av fula kvinnor i sin egen ålder och beskriver sitt eget åldrande med avsky, som ett nederlag. Han fundera besviket över vad han gjort för fel för att enda dottern blev lesbisk. Han tänker tankar som gör honom fel här och nu, men rätt i den gamla världen, då svarta var underställda och homosexualitet var en sjukdom. Han är ärlig mot tiden han växte upp som format honom men redå att ompröva sig. Hans uppgifft verkar vara att stå på sin fasta grund och pröva "nya" värden och "nya" världen.

Så denna soppa är kort och gott intellektuellt berikande, fränt stimulerande på alla sätt men inget för personer med känsliga magar. Lägg till att den kokas i Sydafrika i skuggan av apartheid och det som blev kvar, som en olöst knut mellan svarta och vita.

Textutdrag (Visa/göm)

Csabi Urbán

Publicerad: 2003-12-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-16 13:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1023

3 kommentarer

Jag som de senaste dagarna tänkt på hur svårt jag har matlagningsmetaforisk terminologi i samband med litteratur ("mustig…sälta…soppa…kalops…fucking klav-kalash eller meat-on-a-stick), och så får jag det här som ett brev på posten… Inget större fel på recensionen, Csabi. Just one mans opinion, just his 2 cents.

Grand Coulee Dam Oregistrerad 2003-12-22 01:40
 

Förbannat bra bok, det är det, förresten.

Grand Coulee Dam Oregistrerad 2003-12-22 12:13
 

tänkte lite att det skulle vara kul grepp att göra en soppa av en nobelpristagare…
Till mitt försvar kan jag väl säga att jag satt på ett lågpris flyg och läste ut den och skrev. (lågprisflyg=man får ingen mat var väl rätt hungrig)

Csabi urban dagensbok.com Oregistrerad 2003-12-22 21:09
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?