Recension

: Hannas blommor & blad
Hannas blommor & blad : Kransar, mandalor, buketter och annat blomsterpyssel Hanna Wendelbo
2022
Polaris
8/10

Fröjd för ögat

Utgiven 2022
ISBN 9789177957508
Sidor 149

Om författaren

Hanna Wendelbo (född 1975) har arbetat som mönsterdesigner på bland annat Borås tapeter och Sandberg Wallpaper. Sedan 2017 har hon en egen designstudio. Hannas blommor & blad är hennes andra utgivna bok om att inspireras av växternas färger och former.

Sök efter boken

Nu är det blomstertid. I en vanlig svensk skogsslinga har blåsipporna avlösts av vitsipporna och snart är det liljekonvaljernas tur. En lägenhetsinnehavare som jag kan verkligen uppskatta att få strosa lättjefullt i denna prakt utan en enda minut med trädgårdsspade i handen.

Att låta lättjan infinna sig är viktigt för min återhämtning. Men det finns också tillfällen när kraften återkommer under tiden jag ägnar mig åt ett hantverk. Jag har ibland undrat om trädgårdsarbete kan vara något för mig, eller om jag bara skulle känna mig stressad av att jag inte hinner skapa ett fint uterum.

I boken Hannas blommor & blad kan jag nyfiket studera hur dess författare, mönsterdesignern Hanna Wendelbo, förhåller sig till allt som växer i trädgårdens rabatter.

Kärnan i boken handlar om kreativitet. Författaren presenterar lusten att skapa på ett lättillgängligt sätt som smittar av sig. Hon berättar om färger, former som kan kombineras i all oändlighet. Men det är inte utomhus – i stället är det sönderplockade växter som utgör inspirationen.

Man kan plocka enstaka vårvinterblommor och ställa i småvaser eller ta med sig en mängd lönnlöv för att binda en krans att bära på huvudet, likt en kungakrona. Blomsterpyssel som att pressa blommor gör att tiden stannar – för blommorna är ju bevarade när hösten och vintern kommer. Dessutom ges tips på hur man kan lägga blommor på småkakor eller en tårta som glaseras.

Årstider kommer i tur och ordning och ger olika färgpaletter. Ett avsnitt avhandlar just färglära, vilka färger som är i harmoni med varandra och vilka som är komplementfärger, alltså befinner sig långt ifrån varandra i färgcirkeln.

Bästa kapitlet handlar om mandalor som byggs av växternas smådelar. En mandala är en cirkel som utgörs av mindre delar som ligger symmetriskt i linje med varandra. Till detta fungerar även den vissnaste blombukett som material. Det är bara att ta blomsterdelar, undersöka dem och kombinera dem med varandra på ett bord eller en bricka. Tiden känns lätt medan händerna sysslar med pusslandet. Och pulsen går garanterat ned.

Att få den här boken i present, behöver inte betyda att givaren förväntar sig något i gengäld. Boken ger inspiration för den som vill bli inspirerad men också avkoppling för den som tycker om fint avbildade blommor och blad. Växtligheten består av många nyanser men också vidunderliga former som får ögonen att jubla.

Lena Nöjd

Publicerad: 2022-05-10 00:00 / Uppdaterad: 2022-05-09 23:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8790

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?