Recension

: En god man
En god man Karin Wahlberg
2022
Albert Bonnier Förlag
8/10

Om sorg och omsorg

Utgiven 2022
ISBN 9789100195304
Sidor 400

Om författaren

Karin Wahlberg (född 1950) är gynekologen och förlossningsläkaren som debuterade med deckaren Sista jouren (2001) vid 50 års ålder. Sedan dess har hon skrivit såväl fler deckare som historia romaner med sjukhusmotiv och ungdomsböcker. 2016 kom Cancerland – tur och retur, en självbiografi om de egna erfarenheterna av tarmcancer.

Sök efter boken

Den noggranna och skickliga barnläkaren Paul Klintman hittas brutalt ihjälslagen i sin skånelänga belägen i utkanten av Lund. Han skulle ha åkt till Falun på läkarkonferens men kom inte iväg. Både familj och arbetskollegor är i chock och förstår inte vem som skulle vilja se honom död?

I förra boken om kommissarie Claes Claesson hade hade han och hans fru överläkare Veronika Lundborg flyttat till Lund där bägge fått nya jobb. Nu känns de etablerade på sina nya arbetsplatser och bland kollegor. Som ni nog förstår så blir det Claesson som sätts att utreda ovanstående mord på den omtyckta barnläkaren. Paul Klintman har forskat och föreläst mycket om våld mot spädbarn, såsom till exempel skakvåld (a.k.a shaken baby syndrome). Han har varit med om att anmäla föräldrar vars bebisar visar tecken på att ha blivit misshandlade. Dessa små barn har ibland placerats i fosterhem.

Att Claessons kärlek Veronika är läkare liksom den mördade Klintman gör att historien hålls ihop på ett bra sätt. Det är smart av författaren att lägga mordet i sjukhusmiljö. Att oskyldiga spädbarn utsätts för våld av de som borde vara de som ska skydda dem är verkligen fruktansvärt. Dock visar forskning på att det kanske inte är så enkelt som det verkar. Kan det vara så att det inte handlar om att bebisarna skakas och behandlas hårdhänt? Kan det kanske handla om något annat? Såsom att de är förtidigt födda och därför i efterhand drabbas av detta.

Kommissarie Claesson och hans kollegor sliter med fallet. Från början verkar det inte finnas en fluga som vill kröka ett hår på den ansedda barnläkarens huvud, men hans arbete och de anmälningar han gjort i egenskap av barnläkare visar sig göra honom till en måltavla. Det finns föräldrar som fått sina liv krossade då deras barn tagits ifrån dem. Världens värsta mardröm som det nog aldrig går att återhämta sig ifrån.

En god man är en angelägen och viktig bok som ligger i tiden. Polisarbetet känns på riktigt och innehåller många olika utredningsdetaljer. Det är skickligt att få det att låta så autentiskt. Även sjukhusmiljön känns äkta och det kan jag tro handlar om att författaren själv är läkare, men det märks att noggrann research på det specifika ämnet gjorts.

Tycker så mycket om språket i denna bok. Wahlberg är skicklig på att berätta med ett rikt språk med ett mustigt ordförråd. Och det kryddas med ord och uttryck som kanske inte används så ofta nu för tiden. Det är inga konstigheter utan det känns jordat och bra. Och dessutom så berikas läsarens ordförråd.

Som sig bör är mördaren inte enkel att fånga och både Claesson med kollegor och jag får grubbla vem den gäckande typen är. Upplösningen på fallet drar ut till allra sista stund. Och det är spännande och drabbande mest hela tiden.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-03-03 00:00 / Uppdaterad: 2022-03-01 20:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8728

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?