Recension

: I ljusets makt
I ljusets makt Leigh Bardugo
2021-04-20
Gilla Böcker
6/10

Mörker och magi i ryskinspirerad fantasy

Utgiven 2021-04-20
ISBN 9789178132751
Sidor 296
Orginaltitel Shadow and Bone
Översättare Carina Jansson
Först utgiven 2012

Om författaren

Leigh Bardugo (f. 1975) är en amrikansk författare. Hon debuterade med 2012 med I ljusets makt, den första boken i Grisha-trilogin. Bardugo studerade på Yale och bor nu i Los Angeles.

Sök efter boken

Alina Starkov är en föräldralös kartritare i det krigsdrabbade landet Ravkas armé. Hon är egentligen inte någon särskild alls, bara ännu en fattig person med ett förflutet på barnhem och en framtid utan något att se fram emot. Alina målas upp som den medelmåttigaste av medelmåttor, hon sticker inte ut på något sätt över huvud taget. Hon är inte exceptionellt smart eller snabbtänkt, inte heller särskilt trevlig eller omtyckt, hon är inte ens en särskilt bra kartritare, utan fuskar sig fram med hjälp av skickligare kollegor. Det enda som egentligen talar till Alina fördel är att hon är lojal (och bara en liten aning missunnsam) mot sin betydligt mer karismatiske och populäre barndomsvän Mal, som hon tyvärr också är olyckligt förälskad i.

Det är inte förrän Alina och Mals trupp måste korsa Ohavet, en enorm massa av mörker som delar landet i två delar, full med livsfarliga varelser som inte vill något hellre än att äta människor som försöker ta sig igenom, som något vaknar inom Alina. När volkror (de människoätande skuggvarelserna) anfaller skeppet och allt verkar förlorat, frambringar Alina (omedvetet) så mycket ljus att mörkret skingras och volkrorna ger sig av.

Det visar sig att Alina kan vara Solbringaren, räddningen som Ravka väntat på, den som slutligen kan skingra Ohavets ogenomträngliga mörker för alltid och ena Ravka igen.

Hon förs genast bort till Lilla Palatset, där Grishan (den magiska eliten) bor och tränar. Alina trivs inte, utan vill tillbaka till Mal. Hon kritiserar överflödet Grishan och hovet lever i, vilket är fullt förståeligt, men även där hon har poänger (varför ska eliten leva i total lyx medan majoriteten av landet svälter?) framstår hon mest som en trumpen och otacksam tonåring, eftersom hon är missnöjd med precis allting. Tränaren är för hård, magin är inte tillräckligt enkel att bemästra, sängen är för mjuk, Skuggmästaren (Grishans överhuvud) ger henne för lite eller för mycket uppmärksamhet…men värst av allt: Mal svarar inte på hennes brev.

Ni som sett Netflixserien Shadow and Bone, men inte läst den här boken, känner förmodligen inte riktigt igen min beskrivning av Alina. Det hade inte jag heller gjort. Seriens Alina är någon jag hejade på, en stark och motståndskraftig och modig person. Bokens Alina hade förmodligen sagt något spydigt om att seriens Alina hade för tjusigt hår. Det här är en av de där sällsynta gångerna när filmatiseringen faktiskt är bättre än boken. Det är inte det att Ravka (en fantasyversion av tidiga 1900-talets Ryssland) är en ointressant miljö, eller att handlingen inte är fängslande. Det är en bokstavlig kamp mellan ljus och mörker, som Leigh Bardugo dessutom lyckas göra tämligen originell. Och visst visar Alina till slut större mod och kämparglöd, men då är boken redan nästan slut. Jag kommer läsa nästa del, för jag vill trots allt veta hur det går. Jag hoppas bara att Alina fortsätter utvecklas trots Mals missnöje, och att Mal antingen slutar vara det primära kärleksintresset, eller skärper sig och slutar vara en sån tjurig mansgris. Mal, du är i sällskap med Grishans Beyonce. Klart hon överglänser dig. Sluta göra ner henne och var glad att henne ljus räddade dig, din otacksamma snorvalp.

Katze Collmar

Publicerad: 2021-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2021-12-14 14:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8656

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?