Recension

: Monstrets dotter
Monstrets dotter: De utvalda Kristin Cashore
2012
Bokförlaget Semic
7/10

Fantasy med fokus på relationer

Utgiven 2012
ISBN 9789155257590
Sidor 508
Orginaltitel Graceling: Fire
Översättare Carina Jansson

Om författaren

Kristin Cashore är en amerikansk fantasyförfattare. Hennes debutroman, Graceling (De utvalda: Tankeläsaren) gavs ut 2008 och året därpå vann den ”the 2009 Mythopoeic Fantasy Award for Children’s Literature”. Nu gör hennes böcker succé över hela världen.

[caption id="attachment_43953" align="alignleft" width="179" caption="Foto: Laura Evans"]Foto: Laura Evans[/caption]

Sök efter boken

Det här är den fristående fortsättningen på Tankeläsaren, som utspelar sig efter den här boken, vilket nog bidrar till att den gick så bra att läsa utan att ha läst den första.

Spänningen griper tag redan i prologen, när man får lära känna pojken Immiker och hans pappa. Eftersom Immiker är en särling (vilket syns på hans olikfärgade ögon) och alla särlingar tillhör kungen, flyr han och hans pappa landet. Särlingar kan ha olika övernaturliga talanger, i Immikers fall är det förmågan att övertyga andra om att allt han säger är sant och övertala dem att göra allt han ber om.

Immiker och hans far lämnar sitt hem i kungadömet Monsea och flyr till Dells, ett land där det bor monster. Kanske tänker ni, liksom jag, på fula skräckinjagande varelser när ni hör ordet ”monster”? I Dells är det tvärtom. Monstren (som kan vara fåglar, insekter, katter, människor – ja, vad som helst, verkar det som) utmärker sig genom sin fantastiska skönhet och färgsprakande utseende. De kanske inte ser särskilt skräckinjagande ut, men de är oerhört farliga, särskilt gentemot varandra. De har en stark inverkan på människorna, och väcker antingen deras kärlek eller avsky.

Vi får snart lära känna bokens huvudperson. Den sjuttonåriga Flamma, som har fått sitt namn på grund av sitt färgsprakande röda hår, är dotter till den framlidne Cansrel, som var ett monster. Cansrel var en mäktig och fruktad man under sin livstid. Bland annat rådgav han (läs: styrde med sina magiska krafter) den dåvarande kungen. Flamma är dock fast besluten att inte gå i sin fars fotspår utan bara använda sina krafter till gott. Liksom Immiker kan hon påverka andra, men till skillnad från honom har hon också förmågan att läsa andras sinnen. Det verkar nästan ofrånkomligt att de ska stöta på varandra under resans gång…

Flamma kämpar med sitt förflutna och sin identitet. Hon är rädd för att bli som sin far och rädd för sin förmåga. Helst vill hon slippa använda den. Men kan hon verkligen låta bli när landet befinner sig i kris och kungafamiljen behöver henne?

I cirka ett års tid har jag hållit på och kämpat med en annan fantasybok, som aldrig lyckas gripa tag. Jag lägger den åt sidan och läser andra böcker och sen försöker jag igen. Samma sak… Frustrerad sa jag till maken häromdagen att jag kanske inte gillar fantasygenren längre, men efter att ha läst den här boken vet jag att det inte stämmer. Det är bara dåliga fantasyböcker jag inte gillar, och det epitetet passar inte på den här boken. Som jag skrev tidigare griper spänningen tag från första stund. Lägga ifrån sig den och läsa andra böcker? Ha! Försök bara. Det är omöjligt att inte fästa sig vid den supersympatiska Flamma och glädjas med hennes framgångar och sörja hennes motgångar. Det finns andra färgstarka karaktärer man fäster sig vid, till exempel Flammas barndomsvän och älskare Archer och prins Brigan.

Här finns allt man kan önska sig av en bra bok: Färgstarka miljöer, spännande intrig, sympatiska och trovärdiga karaktärer, kärlek, vänskap… Om det inte vore för vissa sega partier skulle den få ännu högre betyg.

Sofia Luthman

Publicerad: 2012-08-10 00:00 / Uppdaterad: 2012-09-25 19:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4839

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?