Recension

: Franska flanörer
Franska flanörer: Författarnas Paris, från Balzac till Modiano Lena Kåreland
2021
Appell
9/10

Tidsresa till Paris

Utgiven 2021
ISBN 9789198548709
Sidor 296
Först utgiven 2021

Om författaren

Lena Kåreland, f. 1940 är professor emerita i svenska vid Uppsala universitet. Hon har forskat i svenska barnbokens historia och har själv skrivit eller varit redaktör för flera böcker i ämnet. Som litteraturkritiker återkommer hon regelbundet i bland annat Svenska Dagbladet. Hon har tilldelats pris av Svenska akademien, och mottagit Gulliver-priset och Karin Westman Bergs stipendium.

Sök efter boken

Att det har varit svårt för oss alla att resa under pandemin är väl något av en underdrift och vad passar då bättre än att resa i litteraturens värld? Lena Kåreland tar oss inte bara med till Paris utan även bakåt i tiden till flanören och dandyns tid.

Franska flanörer börjar med Honoré de Balzac och avslutas med Patrick Modiano. Däremellan får Charles Baudelaire, Victor Hugo, Gustave Flaubert, Edmond de Goncourt, Émile Zola, Guy de Maupassant och Georges Simenon sitt utrymme.

Varje författare ges gott om plats i boken och Kåreland beskriver detaljerat tidsandan, familjeförhållanden och miljöerna som påverkat respektive författare i deras verksamma era. Beskrivningarna delas med inlevelse och engagemang och det är en ren fröjd att läsa. Varje författare hade sitt sätt att se Paris och genom Kårelands öga blir beskrivningarna levande och äkta.

För Balzac var, enligt honom själv, flanerandet en vetenskap, ett ögats gastronomi. Han byggde sitt skrivande på att fånga kulturlivet, folket och byggnader och njöt av att insupa atmosfären i staden.

Victor Hugos politiska engagemang (som dock inte var speciellt lyckat) skildras, och ger honom ett djup som jag var ovetande om.

Kårlands djupdykning i Patrick Modiano är så fin. Modiano är nämligen en stor favorit hos mig och Kåreland lyckas med sina ord fånga på pricken vad det är jag älskar så mycket – nämligen tidlösheten, den drömska känslan och att dåtid och nutid knappt kan urskiljas utan flyter ihop till en ibland komplex men fascinerande helhet.

Franska flanörer är inte bara en bok om författarna utan lika mycket en berättelse om hur Paris utvecklades som stad – bland annat de stora skiftningarna som Haussmann gjorde när Paris skulle omskapas under 1800-talet, och som bland annat påverkade Charles Baudelaires skrivande.

Franska flanörer är språkligt en fullträff – Kåreland är ett proffs och bokens upplägg gör den lättläst och spännande. Det är en fantastisk tidsresa läsaren bjuds på i boken. Det enda som stressade mig med Franska flanörer är att det finns så oerhört mycket mer att lägga till på min Att läsa-lista.

Anna Magnusson

Publicerad: 2021-11-19 00:00 / Uppdaterad: 2021-11-17 05:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8633

2 kommentarer

Kåreland skriver så bra, jag ska köa för den här boken på biblioteket!

Lena Nöjd Redaktionen 2021-11-20 18:04
 

Gör det Lena – den var fantastisk!

Anna Magnusson Redaktionen 2021-11-28 16:47
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?